Перед гречкою та картоплею відкрили кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перед гречкою та картоплею відкрили кордон

Аграрний ринок
864
Урядова підкомісія з митно-тарифної політики під головуванням першого віце-прем'єра Віктора Зубкова схвалила пропозицію про відміну мит на імпорт до РФ гречки, капусти і картоплі.
Нульові мита вирішено ввести строком на 6 місяців, "враховуючи зниження обсягів виробництва згаданих товарів в Росії у зв'язку із посухою", - повідомила прес-служба уряду. Зараз мита на них складають 5-15%.
Про можливу відміну загороджувальних мит на деякі види продуктів, через які відбувся різкий стрибок інфляції, тиждень тому заявила глава Мінекономрозвитку Ельвіра Набіулліна.
"Ми зараз розглядаємо зниження імпортних мит з тих видів продуктів з яких ми свого часу приймали рішення із підвищення імпортних мит, аби захистити вітчизняного виробника", - повідомила міністр в кулуарах міжнародного інвестиційного форуму "Сочі-2010". "Росія знаходиться у світовій торгівлі", і якщо є можливість завезти той продукт, якого недостатньо, то заморожувати ціни "немає сенсу", зазначила вона.
Серед продуктів харчування за темпами зростання цін лідирує гречка. У серпні ціни на неї підскочили на 31%, з початку вересня - ще більш ніж на 17%. Федеральна антимонопольна служба (ФАС) вже порушила справи проти кількох постачальників гречки і продовжує перевірки решти.
Як з'ясувало відомство, причиною зростання цін на гречану крупу є "змови в оптовій ланці". Щорічно Росія виробляла приблизно 600 тис. тонн гречки, цього року через посуху урожай впав до 400 тис. тонн, розповідав Зубков, виступаючи у вівторок на нараді з проблем АПК.
Щорічна потреба Росії в гречаній крупі - 700 тис. тонн. За прогнозами Інституту кон'юнктури аграрного ринку (ІКАР), 30-35 тис. тонн буде завезено з Китаю. Мінекономрозвитку раніше доручили опрацювати питання імпорту гречки у тому числі з Казахстаном і Україною.
Також за кордоном Росії доведеться купити цього року не менше 4 млн. тонн картоплі, підрахував Мінсільгосп. Ведуться переговори про постачання з Польщею, вже почала експортувати картоплю в РФ Білорусь. Потреби країни в картоплі складають близько 29 млн. тонн, у тому числі 12 млн. тонн - на насіння і промпереробку і близько 16 млн. тонн - на особистий вжиток. Цього року урожай оцінюється всього в 22 млн. тонн проти 31 млн. тонн в 2009 році.
За даними Росстата, в останні дні зростання цін на картоплю в російських містах прискорилося, тоді як темпи підвищення цін на останні продовольчі товари сповільнилися. За двадцять днів вересня, за офіційною статистикою, картопля подорожчала на 7%, в серпні - на 0,7%, ціни на капусту до цих пір знижувалися, повідомляють інформагентства.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас