МВФ критикує Мінськ за повільні реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ критикує Мінськ за повільні реформи

Казна та Політика
201
Міжнародний валютний фонд "занепокоєний і спантеличений" тим, що Білорусія не квапиться виконувати всі зобов'язання, взяті при відкритті в 2008 році програми кредитування, сказала Reuters глава представництва фонду в Білорусії Наталія Колядіна.
МВФ, що підтримав Мінськ в кризу кредитом на 3,5 млрд доларів, не раз хвалив економічну політику влади, зокрема за девальвацію білоруського рубля на початку 2009 року, розширення коридору його коливань і скорочення бюджетних витрат. При цьому уряд обіцяв понизити навантаження на держбанки при кредитуванні підприємств, створивши для цього спеціалізоване агентство, але дане рішення досі не прийняте.
"Ми занепокоєні і спантеличені, чому фінансове агентство досі не створене. Створення такого агентства в середньостроковому плані допомогло б стабілізації банківської системи, - сказала Колядіна. - Якщо банки передадуть кредити під державні програми в спеціалізоване агентство, вони зможуть змінити методи і стиль свого управління, ставши привабливішими для інвесторів".
Мінськ також не квапиться з обіцяною приватизацією держпідприємств. За угодою з МВФ, уряд, зокрема, мав продати на конкурсі п'ять конкурентоздатних підприємств на власний вибір.
В четвер комітет держмайна повідомив про скасування запланованого на 23 вересня конкурсу з продажу акцій п'яти невеликих підприємств через відсутність заявок. Серед них Бобруйський машинобудівний завод, Речицька текстильна фабрика і завод з виробництва побутової хімії "Бархім".
За словами Колядіної, запропоновані підприємства нецікаві інвесторам. "За умовами програми білоруський уряд повинен був виставити на торги п'ять конкурентоздатних підприємств. Ті підприємства, які були запропоновані, не були представлені в рамках програми", - сказала вона.
Білорусія фактично зберегла планову економіку радянського зразка, в якій держава регулює виробництво і оптові ціни, а приватний сектор, представлений в основному середнім і дрібним бізнесом, жорстко регулюється.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас