США покарають Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США покарають Китай

Валюта
940
США погрожують Китаю покаранням за його відмову зміцнити юань на 20-40%. Демократи розробляють законопроект, який дозволить вводити підвищені імпортні мита на китайські товари, що піднімають їх вартість до "справедливого" рівня. Цей захід дозволить США зменшити дефіцит торговельного балансу.
Демократи в палаті представників конгресу США готують законопроект, який дозволить Америці приймати радикальні заходи проти Китаю за "маніпулювання національною валютою", - пише Financial Times.
Згідно із законопроектом, департамент торгівлі США зможе вводити так звані компенсаційні імпортні мита на китайські товари, що враховують недооціненість юаня. За словами голови бюджетного комітету палати представників Сандера Левіна, законопроект відповідає стандартам світової організації торгівлі (СОТ): мита компенсують матеріальний збиток, нанесений американським виробникам, адже дешевий юань - це прихована експортна субсидія для китайських компаній. "
Этот документ може бути прийнятий у відсутність ефективних дій на багатобічній підставі", - додає Сандер Льовін.
Американська адміністрація давно тисне на уряд Китаю, наполягаючи, що недооціненість юаня - одне з джерел дисбалансів в світовій торгівлі. На необхідності зміцнення китайської валюти наполягають також Міжнародний валютний фонд (МВФ), Німеччина, Франція і Великобританія. Під таким тиском Пекін в кінці червня 2010 року відмінив жорстку прив'язку юаня до долара, до цього з липня 2008 року курс національної валюти з мінімальними коливаннями знаходився на рівні 6,83 юаня за $1. З 19 червня юань подорожчав на 2%, напередодні курс китайської валюти до долара зріс до максимального з 1993 року рівня - 6,7079 за $1.
Однак у США вважають таке зростання юаня недостатнім і наполягають на його зміцненні на 20-40%.
В Китаї ж упевнені, що підвищення курсу нацвалюти на 20% в короткі терміни ударить по китайській економіці. "Умов для вищої вартості юаня не існує. Ми навіть уявити не можемо, скільки китайських заводів в цьому випадку збанкротує, скільки китайців втратять роботу і скільки трудових мігрантів повернуться з міст назад в село. Китай відчуває сильні соціальні потрясіння", - цитує Dow Jones заяву прем'єра держради КНР Вень Цзябао.
В негативному сальдо США в торгівлі з Китаєм винен зовсім не обмінний курс, як вважають в США, а структура торгівлі і інвестицій, упевнений Цзябао.
Міністерство закордонних справ Китаю вже звернулося до американського уряду з проханням концентруватися на відновленні власної економіки після кризи і прийняти зусилля зі стабілізації курсу долара.
"З боку США не дуже мудро показувати пальцем на обмінний курс юаня і вимагати його зміцнення", - цитує Reuters заяву відомства.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас