Баварська економіка заправляється пивом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баварська економіка заправляється пивом

Аграрний ринок
318
У Баварії проходить ювілейний - 200-й за рахунком - Мюнхенський фестиваль пива "Октоберфест" (Oktoberfest). Найвідоміший у всьому світі пивний фестиваль триватиме 16 днів. Щорічно за час фестивалю випивається близько 7 млн. л пива (з кожним роком цей обсяг збільшується), з'їдається близько 1,5 млн. смажених курчат і сосисок, 84 бики. Під час фестивалю Мюнхен відвідують більше 7 млн. туристів, які з'їжджаються на свято пива зі всіх континентів планети.
Перший "Октоберфест" відбувся в жовтні 1810 р. під час заручин майбутнього баварського короля Людвіга I з принцесою Терезією з містечка Заксен-Хільдбургхаузен. На галявині "Терезієнвізе", який пізніше отримав назву на честь принцеси, тоді проводилися кінні змагання. За двовікову історію "Октоберфеста" траплялися перерви в його святкуванні через епідемію холери (у 1854 і 1873), під час воєн (1866, 1870, 1914-1918, 1939-1945), гіперінфляції (у 1923 і 1924). Проте цією осені жодна криза не завадить баварцям і їх іноземним гостям повеселитися на святі пива.
Мюнхенський "Октоберфест" вважається наймасовішим народним гулянням в Західній Європі. До нього варять спеціальне пиво. У величезних наметах, розташованих на галявині "Терезієнвізе" (Theresienwiese, "Галявина Терези"), гостям подають спеціально зварене до фестивалю пиво міцністю близько семи градусів. Наливають його в особливі літрові кухлі. Традиційно першу бочку пива розкрив обер-бургомістр Мюнхена Крістіан Уде з вигуком: "O’zapft is!" ("Відкорковано!").
Для того, аби зварити ексклюзивний сорт пива до 200-ліття фестивалю "Октоберфест", свої зусилля об'єднали шість найбільших пивоварень Німеччини. У цій акції взяли участь компанії-конкуренти: Lowenbrau, Hacker-Pschorr, Hofbrau, Paulaner, Spatenbrau і Augustiner. Кожна з цих пивоварень має свій власний тент на "Октоберфесті", проте спеціальне ювілейне пиво подаватиметься лише в спеціально відведеному для цього ретро-тенті.
Новий ексклюзивний сорт отримав назву Jubilaumswiesnbier. Для приготування цього пива пивовари використовували рецепт двохсотлітньої давності, доопрацювавши його з точки зору смакових якостей. Ювілейний ель має темно-бурштиновий колір і міцність 6%. На фестивалі "Октоберфест" таке пиво вважається досить міцним, оскільки традиційні баварські сорти виготовляються із міцністю 5%.
Пиво, що надається шістьма пивоварнями Мюнхена, продається в 650 точках. Додатково відкривається 363 магазини з сувенірами. Прибутки організаторам фестивалю "Октоберфест" принесуть також 200 атракціонів і концертних майданчиків, які розважають гостей. Для учасників фестивалю були спеціально побудовані каруселі, продається морозиво та інші солодощі. Діти катаються по дитячій залізниці, їздять у возах, для них влаштовуються спеціальні вистави. На кожному розі продаються ріжки, що світяться, сердечка, шапки із лампочками.
Економісти зазначають, що мюнхенський фестиваль "Октоберфест" допоможе оживити економіку Баварії і принесе цій німецькій землі додаткові грошові вливання. Відвідувачі "Октоберфеста" приносять Мюнхену до EUR1 млрд. на рік. Влада Баварії цього року зафіксувала ціни на "мас" (літровий кухоль пива) в діапазоні EUR8,3-8,9. Таким чином, вартість пива була збільшена на 2,5%, що значно вище за темпи інфляції в Німеччині (1% річних). Торік, не дивлячись на кризу, мюнхенський фестиваль пива відвідало 6 млн. осіб які випили 7 млн. л.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас