"Ъ": Скупники доларів підняли євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Скупники доларів підняли євро

Валюта
3560
Американська валюта нестримно слабшає. Під час вчорашніх торгів на світовому ринку курс євро піднявся до максимальної позначки з кінця квітня - до $1,344, що на 1,4% вище від закриття вівторка.
Лише за останні півтора тижні майже безперервного зростання загальноєвропейська валюта додала по відношенню до долара 5,7%. Настільки ж стрімко євро зростав півтора роки тому. Тоді, в березні 2009 року, Федеральна резервна система (ФРС) прийняла рішення збільшити до $1,05 трлн обсяг коштів, що виділяються на викуп державних цінних паперів.
Нинішня гра на пониження курсу долара також пов'язана з чеканням нових заходів "кількісного пом’якшення" від ФРС. За оцінкою аналітиків Goldman Sachs, на початку листопада на черговому засіданні ФРС може бути прийняте рішення про виділення $1 трлн на викуп державних паперів. І останнє її засідання, що завершилося пізно увечері у вівторок, підтвердило ці чекання. Регулятор "готовий забезпечити додаткову допомогу, якщо це буде потрібно, аби підтримати економічне відновлення і поступово повернути інфляцію до рівнів, відповідних його зобов'язань", йдеться в заяві ФРС.
Одночасно відзначається, що базова інфляція в даний час перебуває нижче рівнів, які ФРС вважає "найбільш відповідними цілям в довгостроковій перспективі". Всі ці вислови були розцінені як швидке повернення до м'якої монетарної політики. "ФРС продемонструвала, що надалі дотримуватиметься політики кількісного пом'якшення з метою стимулювання зростання економічної активності США", - відзначає аналітик UFG Wealth Management Антон Толмачов.
Не обійшла світова тенденція і Україну. Валютний індикатор підскочив на 17 коп. - з 10,413/10,448 грн/євро до 10,587/10,617 грн/євро. Це рекордне значення за п'ять місяців - воно вище, ніж вартість євро до активної фази боргової кризи в Європі в першій половині травня. Євро на готівковому ринку також подорожчав - з 10,326/10,473 грн. до 10,474/10,644 грн., повідомив портал FINANCE.UA . При цьому основні котирування на продаж європейської валюти в обмінних пунктах і касах банки вчора вже виставляли в діапазоні 10,6-10,7 грн/євро. Долар подешевшав, але мало - з 7,940/7,947 грн. до 7,936/7,943 грн.
НБУ проводив інтервенції по курсу 7,9367 грн/$. Головною причиною подорожчання євро, яке почалося ще на початку місяця, став технічний перерахунок його вартості відносно долара, що подешевшав на світовому ринку. Банкіри говорять, що у зв'язку з подорожчанням євро частина населення може направити свої вільні кошти на покупку валюти.
"За останній місяць з боку населення дуже сильно зріс попит на долари. Але коли звернуть увагу на зростання курсу євро, почнуть активніше купувати і цю валюту", - пояснив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас