США загрожує доля Латинської Америки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США загрожує доля Латинської Америки

Казна та Політика
1619
Зростаючі держборг і бюджетний дефіцит, паралізована і розвалюється політична система, сонні інвестори - все це нагадує Латинську Америку 1980-х років. Якщо США не схаменуться, то їх чекає та ж сама доля.
Чим швидше це неприємне порівняння стане предметом відкритої дискусії, тим більше шансів, що США ще зможуть запобігти "втраченому десятиліттю", як його називають в Латинській Америці. Для нього характерні слабке економічне зростання, високий рівень безробіття, зростання бідності і процес реструктурування боргів. Ще кілька років тому таке було неможливо уявити, але сьогодні деякі індустріально розвинені країни, включаючи США, отримали тяжкі проблеми структурного характеру.
Прикладами цього є безпрецедентне для мирного часу зростання держборгу і високий рівень безробіття. На тлі цього приватні інвестори для мінімізації ризиків перерозподіляють свої вкладення, а крупні концерни і банки нагромаджують рекордні суми готівки. Все це відбувається в країні, де зазвичай і громадяни, і фірми швидко витратити гроші не можуть. І відбувається це в той час, коли ФРС понизила основну облікову ставку до краю.
США не перша держава, яка опинилася в подібній ситуації. Я маю на увазі не лише Японію. Ще більш показовим є порівняння з країнами, що розвиваються. Багато хто з нас пам'ятає "азіатське диво", яке обернулося фінансовою кризою, або ж бум в Мексиці, що закінчився "текіловою кризою". У обох випадках були потрібні роки, щоб скоротити заборгованість, яка накопичилася за період, що передував кризі.
В 80-і роки деяким країнам Латинської Америки, наприклад Чилі і Колумбії, "втраченого десятиліття" уникнути вдалося, але це виняток. Інші країни, незважаючи на те що їх істотно підтримували з-за кордону, постраждали від слабкого економічного зростання, високого безробіття і розвалу систем соціального забезпечення.
Для того, щоб уникнути подібного, США необхідно чесно оцінити ситуацію. Сьогоднішні короткострокові заходи щодо підтримки кон'юнктури вони повинні доповнити пакетом погоджених між собою структурних реформ.
Як США взагалі опинилися в такій ситуації? Загальноприйнятою думкою стало, що перед кризою країна роздула свої баланси. Це був великий час накопичення боргів і кредитів. Люди купували будинки, які були їм не по кишені, і оплачували їх "отруєною" іпотекою, яку толком і не розуміли. Банки йшли на кредитні ризики, достатньо не аналізуючи і не контролюючи їх. Але головне: дрібні і середні фірми фінансували все нові операції, вважаючи, що джерела кредитів ніколи не вичерпаються.
У результаті США тепер страждають від вантажу заборгованості: борги громадян, банків, дрібних і середніх фірм, борги держави. Перевищення пасивів над активами має дуже обтяжливу властивість - воно глушить бажання інвестувати. Втім, добре вже те, що становище США не настільки драматичне, як ситуація в деяких державах на околицях Євросоюзу, наприклад в Греції. Проте наслідки, які загрожують США, украй небезпечні, перш за все тому, що ці наслідки мають глобальний характер. США - найбільша економіка світу, що має в своєму розпорядженні світову резервну валюту і найбільші й ліквідні фінансові ринки. Час для того, щоб прийняти виклик, уряд поки що має, але чим довше він цього не робить, тим більше зростає загроза втраченого десятиліття.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас