Із наступного року у ЄС почне діяти новий порядок фінансового контролю над банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із наступного року у ЄС почне діяти новий порядок фінансового контролю над банками

Казна та Політика
255
Депутати Європарламенту переважною більшістю голосів остаточно затвердили пакет фундаментальних реформ в системі фінансового контролю над банками, біржовими ринками і страховими компаніями, який почне діяти з 2011 року.
Як заявив, представляючи реформи, член Єврокомісії Мішель Барньє, відповідальний за внутрішній ринок ЄС, Європа з початку наступного року спиратиметься на модель фінансового контролю, адаптовану до її потреб і до реальностей її фінансової галузі.
Три європейські інстанції фінансового контролю замінять контрольні комітети Євросоюзу, що діють сьогодні. Їх повноваження виходитимуть за рамки консультативного завдання, яке покладене на нинішні органи контролю.
У випадку розбіжностей з національними контролюючими структурами, ці інстанції зможуть застосовувати юридично обов'язкові заходи, зокрема, приймати рішення про контроль над тією або іншою фінансовою установою. Вони матимуть право стежити за дотриманням національними контрольними органами країн-членів ЄС союзного законодавства і безпосередньо зобов'язувати фінансові установи підкорятися цьому законодавству. Мета цих повноважень - перешкоджати надмірним ризикам і створенню передумов для кризових ситуацій.
Крім того, з'явиться Європейська рада із систематичних ризиків, яка виконуватиме роль команди, що спостерігає за фінансовою ситуацією і застерігає про динаміку ризиків у економіці ЄС. Головною метою реформ оголошений захист інтересів споживача, аби мінімізувати його втрати при можливих кризах.
За словами Барньє, запропоновані заходи - це компроміс, на який йшла Єврокомісія, роблячи певні поступки, хоча в процесі підготовки реформ звучали і вимоги глибших змін.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас