Інвестори переконані у закінченні кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори переконані у закінченні кризи

Казна та Політика
372
Більшість світових інвесторів через два роки після колапсу інвестбанку Lehman Brothers переконані в тому, що фінансова криза закінчилася і світова економіка в цілому стабілізувалася. Про це свідчать дані опитування, проведеного агентством Bloomberg, передає "Інтерфакс-Україна".
Таку думку висловили 60% з 1408 інвесторів, аналітиків і трейдерів, опитаних агентством.
Між тим тільки близько 17% опитаних вважають, що економіка зростає, тоді як 41% вважають, що фінансова ситуація недостатньо стабільна і можливі нові потрясіння.
"В цілому світ стабілізувався, ринки Азії і Латинської Америки, що розвиваються, надають підтримку світовій економіці", - зазначив керуючий директор хеджевого фонду Ventura Capital Management Узі Циммерман.
Однак експерти переконані, що зберігаються ризики для економіки, включаючи загрозу дефолту кількох держав. За три місяці, які минули від попереднього опитування, частка переконаних у дефолті Ірландії подвоїлася і склала 37%, хоча більше 50% респондентів все ще вважають цей сценарій маловірогідним.
Греція "залишається своєрідним лідером в дефолтних перегонах", - зазначають аналітики: більше двох третин експертів не сумніваються в її дефолті. У червні, проте, кількість песимістів була більшою - 73%.
Європу багато експертів вважають "слабкою ланкою світової економіки", при цьому більше трьох чвертей опитаних вважають, що з часом єврозона розпадеться, з них 20% чекають цього в найближчому майбутньому. У червні більшість експертів були упевнені в непорушності європейського валютного союзу.
За даними опитування, інвестори зараз схиляються до консервативнішого підходу до управління активами, побоюючись дестабілізації. Лише 30% респондентів збільшують ризиковані вкладення, тоді як 40% вважають за краще мінімізувати ризики. Це співвідношення практично не змінилося з червневого опитування.
"За відсутності ясності із багатьох питань ми все більше уваги приділяємо диверсифікації", - заявив старший партнер Alpha Capital Management Бадді Баллард-молодший.
Акції, як і раніше, вважаються кращим вибором для капіталовкладень наступного року - цієї думки дотримуються 36% опитаних. Майже половина респондентів прогнозує зростання американського фондового індексу Standard & Poor's 500 в наступних півроку, 28% чекають його зниження. Більше 35% експертів розраховують на ралі Euro Stoxx 50 і британського FTSE в найближчих 6 місяців.
S&P 500 виріс майже на 2,5% цього року, FTSE додав 3,5%, а Euro Stoxx 50 впав на 5,5%.
Максимальне поліпшення прогнозів серед категорій інвестиційних активів зафіксоване для сировинних товарів. Більше третини опитаних чекають, що сировина в 2011 році принесе максимальний дохід зі всіх видів інвестицій, тоді як в червні цю позицію займали лише 23%.
Державні облігації вважаються гіршим варіантом для інвестицій в 2011 році, при цьому кількість інвесторів, що підтримали цю точку зору, збільшилась до 50% з 36% в червні. Нерухомість також не користуються особливою популярністю: в цілому прогнози були стриманими, а чверть інвесторів вважає, що вкладення в цій сфері будуть найменш перспективними наступного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас