Депозитарій розбрату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарій розбрату

Кредит&Депозит
756
Прем'єр-міністр Микола Азаров зажадав від ДКЦПФР не підписувати протокол зборів акціонерів Нацдепозитарію, щоб уникнути зміни керівництва депозитарію. За рішенням Кабміну комісія у складі Сергія Тігіпка, Ірини Акімової, Андрія Портнова і Дмитра Тевельова повинна в черговий раз винайти велосипед і розібратися, як будувати в країні центральний депозитарій.
Протокол зборів акціонерів НДУ, всупереч вимогам Господарського кодексу, так і не був підписаний після п'яти днів з дати зборів. Хоча деякі міноритарні акціонери стверджують, що жодних порушень на зборах не було - тобто підстав для того, щоб протокол не був підписаний, нема. "Я був присутній там - збори вели представники Держкомісії, вони ж голосували за всі рішення порядку денного. Протокол був оформлений, і я не бачу підстав, щоб його не підписувати", - говорить голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв.
За словами аналітика ІФ "Інтерфон" Вікторії Кернеш, непідписання протоколу могло б бути вигідне в першу чергу зміщеним на зборах главі наглядової ради НДУ Віктору Івченку (Івченко контролює 13% акцій через пов'язані з ним фірми) і голові правління Володимиру Ульянову.
До слова, Миколу Яновича з Віктором Івченком пов'язують давні дружні взаємини.
Порушення Нацдепозитарієм Господарського кодексу дивне. За логікою речей будь-який депозитарій має бути непогрішимою установою, бо займається найвідповідальнішою справою на фондовому ринку - враховує права власності. Проте сторони конфлікту, видно, не стурбовані репутацією НДУ, так само як і репутацією членів Держкомісії, яка повинна тепер вивернутися так, щоб уникнути необхідності публікувати протокол.
Джерело в Держкомісії з цінних паперів повідомило, що прем'єр-міністр Микола Азаров вимагає від ДКЦПФР не підписувати протокол зборів акціонерів НДУ, а оформити збори як "розширену нараду". "Їх результати мають бути передані в Кабмін і Адміністрацію президента, де їх розгляне комісія, що складається із заступників глави Адміністрації президента Ірини Акімової і Андрія Портнова, а також віце-прем'єра Сергія Тігіпка і глави ДКЦПФР Дмитра Тевельова", - повідомив чиновник.
Членам цієї комісії належить винайти велосипед і розібратися, як будувати в країні центральний депозитарій - на базі Національного депозитарію, на 86% підконтрольного державі, чи на базі Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (22% акцій належать НБУ, решта розділені між учасниками ринку з обмеженням не більше 5%).
Хоча учасники ринку не бачать проблеми в тому, щоб побудувати центральний депозитарій. "Не знаю, навіщо це робити, адже шлях давно зрозумілий і відомий: потрібно об'єднати депозитарії на підставі аудиту і оцінки капіталу, і відповідно до неї провести злиття", - говорить Петро Переверзєв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас