Служба безпеки когось від чогось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Служба безпеки когось від чогось

Казна та Політика
1879
Порівнюючи стрічку подій в Україні з рядком новин Служби безпеки України, не можна не завважити радикальної невідповідності того, що створює проблеми в країні, і того, що вирішує СБУ. Тотальна корупція офіційно визнається президентом і урядом. Неприкритий рекет фіскальних і контролюючих органів держави: віце-прем’єр-міністр Колесніков вважає, що "у країні два організовані злочинні угруповання - податкова і МВС", а лідер фракції Партії регіонів Єфремов звинуватив у зростанні цін на продукти ДАІ, яка здирає незаконні штрафи з транспортників. Розкладання судової системи: голова Вищої ради юстиції Колесніченко заявив про масову подачу заяв про вихід у відставку досвідченими суддями. Чому прихід єдиної, здавалося б, команди, котра централізувала владу, не веде до зміцнення держави?
Команда Януковича, як і раніше, намагається зберегти реформаторський запал, як і раніше озвучуються ідеї системних змін, плани реструктуризації. Очевидно, що концепція будь-яких реформ у державі повинна спиратися на зміну підходів і методів забезпечення безпеки державних інтересів. Що ж ми бачимо на практиці?
Служба безпеки України вже не перший місяць є одним з головних ньюсмейкерів. Очевидним пріоритетом роботи СБУ в даний час є безпосереднє проведення демонстративних силових акцій, які вирішують завдання внутрішньої і зовнішньої політики.
Акція напередодні візиту президента Януковича до Німеччини, коли з санкції особисто голови СБУ В.Хорошковського в аеропорту було затримано Ніко Ланге - одного з помітних функціонерів партії, лідером якої є німецька канцлер, була першою ластівкою. Демонстративна перевірка діяльності фонду "Відродження" показує, що лінія СБУ на демонстрацію антизахідного політичного курсу має ще більше обмежити можливості підтримки неурядових організацій. Не менш промовистою демонстрацією стало затримання директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Романа Забілого під приводом, що історик може розголосити секретну інформацію.
Список нібито конфузів СБУ останнім часом регулярно оновлюється. Одразу ж згадуються "наїзди" СБУ на громадянина США і ректора Католицького університету, на інтернет-блогера, профілактичні бесіди невстановлених співробітників з іноземними журналістами, стеження "невідомих" осіб за журналістами низки телеканалів. Конфузи супроводжуються низкою вибачень.
Вибачатися за "вербування" ректора Хорошковському довелося особисто. За наїзд СБУ на блогера виправдувався вже особисто Янукович, за дії СБУ щодо фонду "Відродження" вибачався глава адміністрації президента Льовочкін, за акції проти журналістів на кожній прес-конференції виправдовуються по черзі всі учасники владної команди.
На перший погляд, дії проти фонду "Відродження", затримання Забілого, Ланге, війна з журналістами - усе це мовою спецслужби вкладається в схему проведення профілактичних заходів. Така офіційна версія. Оперативник повинен отримати дві галочки на тиждень за профілактику - от і профілактують... Однак чого варта профілактика, коли про неї знає вся країна? Профілактика вимагає довірчих стосунків з усіма контактерами на території, а в даних прикладах навпаки - створюються конфліктні ситуації. Очевидний непрофесіоналізм і в аналітичній роботі СБУ: щоб перевірити відсутність фінансових стосунків між фондом і опозиційними партіями, між директором музею і секретними відомостями, достатньо просто навести довідки без будь-якої профілактики та арештів. Однак аналітична робота чомусь поступилася місцем демонстративним діям.
Очевидно, що в керівництві СБУ достатньо людей із досвідом, котрі вказували Хорошковському на нелогічність такого підходу. Проте звернення професіоналів залишилися непочутими.
Таким чином, дії спецслужби в даний час - це вже не система впливу, заснована на вибудовуванні контактів, а силові акції з метою залякування, котрі ускладнюють оперативникам роботу на території. Таку оцінку висловлюють працівники СБУ, думки яких неофіційно збирало "ДТ". Експерти вважають: "Функція спецслужби - бути інструментом впливу, а не демонстративного стеження. СБУ перетворюється на опудало, хоча завжди основним принципом була неприпустимість розголошування оперативної роботи. Акції залякування - ефективний метод, якщо під ними є база. А в даних випадках СБУ просто маякує - ми є, ми пильнуємо".
Один з працівників української контррозвідки зазначив "ДТ": "Логіка в діях СБУ відсутня тільки на перший погляд, якщо підходити зі звичайними критеріями оцінювання. Але подивімося на зовнішньополітичні пріоритети керівництва країни, на зв’язки голови СБУ і його власний політичний статус, на рівень персон, до яких проявляє увагу спецслужба, - і тоді очевидно, що в усіх цих діях прозирає залізна логіка. Валерій Іванович ходить на доповідь до президента через день - і щоразу приносить свідчення особистої лояльності. Кількість ворогів режиму збільшується, а отже, цінність Хорошковського як глави спецслужби зростає. Йде, як на біржі, гра на підвищення, але замість акцій торгують змовами, обшуками, арештами нібито численних нібито противників. Вектор дій СБУ шокує з погляду методів і з погляду прозахідного політичного курсу останніх років. Але ситуація виглядає зовсім інакше, якщо подивитися на неї з погляду Росії".
І справді, якщо Хорошковському поставлено стратегічне завдання продемонструвати максимальну інтеграцію й підтримку зовнішньої політики Росії в Україні, то Валерій Іванович чудово справляється з цією місією. А наскільки розуміє деталі цього процесу сам Янукович?
Іноді складається враження, що Віктор Федорович про деякі важливі події дізнається постфактум, що ставить його у вкрай двозначне становище. Наприклад, затримання Ланге ще до візиту президента звело нанівець значення самого візиту.
СБУ створює проблеми телеканалу ТВi, який належить опозиційному російській владі політику В.Гусинському. Проте якої шкоди цей канал завдає політиці Януковича? Скандал великий, і невеличкий телеканал стає великою плямою на репутації української влади.
Діяльність Фонду Сороса, як і інших некомерційних організацій, у Росії перебуває під ковпаком спецслужб, тепер аналогічний режим демонструється і в Україні. Однак чим Сорос насолив Партії регіонів?
Роман Забілий є одним із найближчих колег екс-голови СБУ В.Наливайченка, котрий три роки робив з СБУ те саме, що його патрон В.Ющенко робив із країною. Зараз Наливайченко зібрав команду з кількох однодумців-есбеушників і розкручує новий громадський рух. Управління "Т" СБУ тримає колишнього свого керівника під ковпаком і розглядає Наливайченка як агента впливу США, котрий працює виключно на американські гранти. Проте діяльність Наливайченка в "Нашій Україні" абсолютно безпечна для нинішньої влади. Валентин Олександрович - освічена, м’яка й симпатична людина, котра ніколи не боротиметься з владою. Наливайченко охоче підіграє владі - він публічно підтримав Хорошковського і Януковича в такому важливому для них питанні, як арешт екс-глави Митної служби Анатолія Макаренка. Таким чином, затримання співробітника Наливайченка можна розглядати як чергову демонстрацію - як дзвінкий щиголь по носі американському впливу в Україні, який у політичному середовищі вже й без того зовсім невідчутний і незначний.
Щодо суті претензій СБУ до Забілого: видається абсолютно неймовірним, щоб Забілий незаконно шукав агентів КДБ в архівах СБУ. По-перше, архіви по важливих людях давно зачищено. По-друге, за п’ять років можливості пошукати компромат на колишніх сексотів мали багато колег Забілого. По-третє, Забілий, як колега Наливайченка, навряд чи став би розкривати інформацію стосовно сексотів КДБ. За даними "ДТ", плани Ющенка щодо люстрації агентів КДБ у 2005-му заблокував сам екс-президент - коли побачив, наскільки багато людей з його власного оточення значилися в радянські часи в числі інформаторів і мали агентурні прізвиська...
Серед очевидних тенденцій у роботі СБУ не можна не помітити інтеграції з нашими східними сусідами. Зближення СБУ і ФСБ повністю поховало єдиний і найскандальніший контррозвідувальний успіх української спецслужби за останні 20 років - арешт п’яти офіцерів ФСБ Росії на території України при спробі вербування офіцера української військової розвідки.
За даними джерела "ДТ", невдовзі після травневої зустрічі між головою СБУ Хорошковським і главою ФСБ Бортниковим полковник військової контррозвідки ФСБ Володимир Носков, узятий на гарячому і утримуваний під вартою в ізоляторі СБУ, був - як жест доброї волі - переданий російській стороні. Без найменшого розголосу і, що найдивовижніше, - навіть без суду. Іноземного громадянина, котрий учинив злочин на території України, випущено на волю попри те, що в справі є матеріали про загрозу життю громадянину України, секретоносію... Певне, на тлі міцніючої інтеграції братніх слов’янських народів закони України та інтереси її розвідувальних та контррозвідувальних органів слід вважати другорядними і неістотними.
Говорячи про дії СБУ, не можна не відзначити й зростання активності Служби у вирішенні економічних питань. СБУ стала одним із найбільших гравців на ринку конвертаційних центрів та митного оформлення, і в цій ролі діяльність Хорошковського почала викликати серйозне невдоволення у партії влади. Валерій Іванович з його нинішніми можливостями і доступом до Януковича став надто сильним конкурентом. Хорошковський залишається лід-менеджером у проекті вибивання з бюджету газових боргів для "РосУкрЕнерго". До речі, спроба запресувати Макаренка і домогтися від нього потрібних свідчень успіхом не увінчалася. Тому вже три місяці за підозрою в службовому недбальстві екс-глава митниці сидить у в’язниці в режимі максимальної ізоляції. Захист Макаренка оспорює законність його затримання, однак тричі на суди за даним позовом представники СБУ не з’являються. Причина проста - на суд довелося б привезти самого заарештованого. Це означає, що він міг би побачити друзів і близьких, отримати моральну підтримку. Але - ні. Судів не призначають, щоб якомога довше потримати під вартою особистого ворога Валерія Івановича. Макаренка мають намір пресувати за будь-яку ціну, хоча, нагадаємо, за інкримінованим йому обвинуваченням взяття під варту не передбачено. Про моральність рішень влади свідчать показові деталі - на користь невинуватості Макаренка і за його звільнення висловилися не лише опозиціонери, а й навіть депутат Партії регіонів Бондик і екс-міністр МНС Шуфрич! На захист Макаренка виступила також група Героїв Росії та адміралів ВМФ РФ, котрі служили з ним разом на підводних човнах Північного флоту. Але, на відміну від історії з арештом Носкова, у справі Макаренка апеляції росіян не котируються. Це - бізнес.
До речі, про бізнес. Наприкінці серпня стали відомі неофіційні деталі гучного скандалу: в рамках оперативно-розшукової справи, порушеної департаментом контррозвідки, на контроль було поставлено телефони віце-прем’єр-міністра із силових питань Володимира Сівковича. Справи такого роду відносяться до категорії "цілком таємних". Про це знає сам оперативник, його безпосередній начальник і керівник СБУ, який дає санкцію. Як стверджують джерела "ДТ", через кілька годин після відкриття справи матеріали про дану розробку потрапили на стіл Сівковича.
Від претензій Заходу і громадської думки Валерій Іванович захищений надійно. Його алібі - боротьба з політичною опозицією і попереднім "антинародним режимом" у вигляді БЮТ. Хорошковський підкреслює, що тільки він має волю, щоб викликати на допит Тимошенко і Турчинова, тримати у в’язниці Макаренка і Діденка. Однак критика зсередини завдає Хорошковському значно більшої шкоди. Він розуміє, наскільки небезпечними є групи впливу навколо Януковича. Тому вже п’ять місяців успішно блокує призначення двох передбачених штатом заступників голови СБУ - подання на ці посади заповнено на людей, котрих лобіюють донецькі групи, не підконтрольні Валерію Івановичу.
Серйозним опонентом Хорошковського та його методів роботи є Служба зовнішньої розвідки на чолі з Григорієм Ільяшевим, якого свого часу також розглядали як кандидата на пост глави СБУ. У керівництво СЗР прийшло багато товаришів Ільяшева по службі в СБУ, з "правильним" донецьким і луганським корінням, "старої школи". Словом, альтернативна СБУ.
Ворогів зовнішніх у СБУ вже не залишилося. Боротьбу зосереджено на ворогах внутрішніх. Причому до числа цих ворогів входить не лише опозиція, а й конкуруючі з Хорошковським за вплив на Януковича інші угруповання Партії регіонів. Ризики для Хорошковського зосереджені саме тут: у разі відставки Валерія Івановича публічні скандали стануть тільки приводом. Що більше Хорошковський задіює СБУ для забезпечення комерційних і політичних питань, то більше він вибиває грунт у себе з-під ніг.
Як висновок про дії СБУ в нинішніх політичних умовах хочеться нагадати історію. Ще ніколи спроба представити регулятором внутрішньої політики спецслужбу не давала позитивних результатів - ні для країни, ні для спецслужби. Занадто великі ризики. "Наше нещастя в тому, що ми обіймали відповідальні пости, влада запаморочила нам голову. Ця пристрасть, це честолюбство до влади нас осліпило". Це сказав один із керівників політичної спецслужби - ЧК України Х.Раковський-Станчев. У своєму останньому слові...
Юрій Бутусов
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас