Грецію знову протестують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецію знову протестують

Казна та Політика
403
В липні грецька банківська система вже проходила випробування на міцність. Тоді тестування проходили й інші європейські банки (в цілому 91 структура). Стрес-тести пройшли під патронажем комітету ЄС з Європейського банківського сектора. Перевіряючі аналізували баланс банків, рівень капіталізації та інші показники, причому для кожного банку розраховувалися три сценарії - базовий, несприятливий і дуже несприятливий.
Липневий стрес-тест провалив лише один банк - ATEbank, чий показник адекватності капіталу першого рівня склав всього 4,36% проти потрібних 6%. Показник ще одного банку - четвертої найбільшої фінструктури країни Piraeus Bank - опинився на допустимому рівні 6%. Показники інших банків дещо вищі.
"При проведенні стрес-тесту застосовувалися спільні для всіх країн і банків положення і вимоги. Але це не означає, що вони були абсолютно ідентичні для всіх держав. Вимоги до грецької банківської системи були завищені у зв'язку з поганими фіскальними показниками країни і на той момент високим спредом на десятирічні казначейські папери Греції", - пояснив глава Центробанку Греції Джордж Провопулос на зустрічі з делегацією українських журналістів.
За інформацією Провопулоса, нинішнє становище Piraeus Bank доволі стабільне. А ось АТЕbank буде поглинений, причому його планує купити якраз Piraeus Bank. Зараз цей грецький банк веде переговори з Мінфіном про купівлю двох банків (TT Hellenic Postbank і ATEbank). За попередніми оцінками, сума операції складе близько EUR700 млн. за обидві фінструктури.
В цілому Провопулос не вважає, що грецьким банкам буде потрібна серйозна докапіталізація після проведення другого, жовтневого стрес-тесту. "Грецькі банки вже досить стійкі і серйозною докапіталізації їм не знадобиться. У тому числі не знадобляться істотні вливання капіталу для виконання вимог Basel III", - сказав Джордж Провопулос.
Втім, це не означає, що грецька банківська система зовсім не постраждала від кризи. Для порятунку грецького банківського сектора Центробанк направив EUR4 млрд. в обмін на привілейовані акції постраждалих банків плюс надав банкам гарантії під кредити на суму EUR30 млрд. Причому поки що ці гарантії - єдине фінансове підживлення для грецького банківського сектора (не рахуючи акціонерний капітал), оскільки іноземні інвестори як і раніше з великою недовірою ставляться до кредитування грецьких позичальників.
Нещодавно Мінфін Греції спільно з представниками Єврокомісії і МВФ провели низку road-show серед інвесторів у Лондоні, Парижі і Франкфурті. Джордж Провопулос вважає, що доступ корпоративних позичальників до зовнішніх ринків відновиться приблизно через рік. "В даний момент іноземні інвестори з настороженістю ставляться до грецьких компаній і банків. Це пов'язано з тим, що ще півроку тому в Греції була фіскальна криза. При цьому інвестори не мають в своєму розпорядженні інформації про те, що економічний стан в країні покращився за останні півроку", - говорить Провопулос. Банкір вважає, що зараз грецька економіка в набагато кращому стані, ніж шість місяців тому. Аналогічної думки дотримується генеральний директор Організації економічних і промислових досліджень Янніс Стурнарас. Зараз бюджетний дефіцит Греції складає 8,1% ВВП проти торішніх 16,3% ВВП.
Скорочення дефіциту бюджету - вимога МВФ і Євросоюзу, яку вони висунули при наданні кредиту на суму EUR110 млрд. Втім, Джордж Провопулос визнає, що 8% - це як і раніше дуже високий показник, і погоджується з тим, що його доведеться знижувати і далі. Але на думку Янніса Стурнараса, цього мало для відновлення економіки Греції. Необхідні лібералізація ринків і приватизація (на даний момент грецька держава досить сильно контролює економічне життя країни), а також реформи в надмірно роздутому держсекторі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас