В країнах, що розвиваються, найбільше поглинань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В країнах, що розвиваються, найбільше поглинань

Казна та Політика
542
За даними компанії Dealogic, обсяги операцій злиття і поглинання (M&A) в країнах з економіками, що розвиваються, (emerging markets) в 2010 р. перевищили показники країн Європи. Так, в Європі обсяги операцій злиття і поглинання в порівнянні з аналогічним періодом 2009 р. збільшилися на 20%, тоді як в країнах, що розвиваються, цей показник зріс на 75%. В результаті обсяги операцій M&A в країнах, що розвиваються, досягли $575,7 млрд., тоді як в Європі - лише $550,2 млрд. Тепер частка країн, що розвиваються, на світовому ринку злиття і поглинань складає 30%, а країн Європи - лише 29%, що стало найнижчим рівнем за останні 12 років.
Понад 50% всього злиття і поглинання в країнах, що розвиваються, припадає на чотири країни групи БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай). Найбільший обсяг інвестицій в процесі операцій злиття і поглинання вдалося залучити Китаю - $133 млрд. Другий найвищий показник - в Бразилії. Далі йдуть Індія і Росія, якій дісталося четверте місце серед країн з економіками, що розвиваються.
Найбільші глобальні компанії, купуючи активи в країнах, що розвиваються, таких як Китай і Бразилія, прагнуть закріпитися на нових ринках, які найближчими роками зростатимуть швидше в порівнянні з ринками розвинених країн. В той же час провідні корпорації з країн, що розвиваються, прагнуть купувати активи, пов'язані з сировинними ресурсами і високими технологіями. Так, крупне недружнє поглинання в 2010 р. зробила корейська Korea National Oil Corp, яка купує (операція поки не завершена) британську нафтову компанію Dana Petroleum.
"Злиття і поглинання виявилися необхідними для отримання контролю над інтелектуальною власністю і оброблювальними технологіями, для доступу до розвинених ринків і забезпечення джерел сировини", - говорить заступник голови ради директорів Bank of America Merrill Lynch Карло Калабрія.
Тим часом компанії із США зберігають обережність в операціях в країнах з економіками, що розвиваються. Наприклад, обсяг найбільшої операції M&A між американською компанією і компанією з країни, що розвивається (купівля американською Abbot Laboratories фармацевтичного бізнесу в індійської Piramal), склав лише $3,8 млрд.
Бізнесмени відзначають, що закривати операції з придбання нових активів в країнах, що розвиваються, як і раніше набагато важче, ніж в розвинених. "Складні фінансові умови, культурні відмінності, невизначені нормативно-правові умови і відсутність досвіду в міжнародних операціях ускладнюють процес", - говорить керівник відділу злиття і поглинань в німецькому банку Deutsche Bank Хенрік Аслаксен.
Провідні банки світу також використовують можливості заробити на операціях злиття і поглинання. Лідером серед консультантів по проведенню операцій злиття і поглинання в розвинених країнах став швейцарський банк Credit Suisse, який провів операції з придбання нових активів на суму $103 млрд. До трійки лідерів у обслуговуванні операцій M&A серед світових банків також увійшли американські банки Morgan Stanley і Bank of America Merrill Lynch.
Експерти рейтингового агентства Fitch відзначають, що після кризи провідні компанії світу все ще не впевнені в повному відновленні економіки, щоб активно здійснювати операції злиття і поглинання, принаймні в регіоні Центральної і Східної Європи, а також Близького Сходу і Африки. У агентстві Fitch вважають, що замість злиття і поглинань багато глобальних компаній зосередяться на органічному зростанні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас