Кіпр знімає захист з російського бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр знімає захист з російського бізнесу

Казна та Політика
1554
Угода про уникнення подвійного оподаткування, що діє між Росією і Кіпром, не накладає жодних зобов'язань щодо співпраці в податковій сфері. Але півтора роки тому мінфіни обох країн погодили протокол поправок до угоди, що міняють ситуацію, - в ньому закріплені жорсткі зобов'язання сторін надавати інформацію і навіть допомагати із стягненням податків з компаній-резидентів, що заборгували бюджету іншої країни, пише газета "Ведомости".
Як з'ясували "Ведомости", 2 вересня прем'єр-міністр Володимир Путін своїм розпорядженням в цілому схвалив проект протоколу. Згодні його підписати і кіпріоти. В п'ятницю міністр фінансів Кіпру Харілаос Ставракіс повідомив, що 27 вересня він прилетить до Москви, щоб підтвердити намір російської сторони підписати погоджений протокол, передає cyprus-mail.com. А сам документ може бути підписаний під час візиту на острів президента Дмитра Медвєдєва на початку жовтня, розраховує Ставракіс. Чиновник Кремля підтвердив, що ця поїздка є в графіку президента. Протокол набере чинності після ратифікації парламентами.
Кіпр давно є одним з лідерів за обсягом інвестицій до Росії (за січень - червень 2010 р. - $3,12 млрд, в 2008 р. - $56,9 млрд), вся верхівка російського списку Forbes веде бізнес через зареєстровані там компанії. Олексій Мордашов контролює "Северсталь" через кіпрську Frontdeal Ltd, Віктор Рашніков тримає 87% акцій Магнітки через дві компанії з Кіпру - Mintha Holding Ltd і Fulnek Enterprises Ltd.
І Кіпр стане першою країною, яка погодилася стягувати з компаній-резидентів податки на користь російського бюджету. Для цього в угоду між країнами буде додана ст. 27 "Допомога в зборі податків". За нею російські податківці зможуть звернутися по допомогу до кіпрських колег, якщо зареєстрована на острові компанія заборгувала російському бюджету (і навпаки, взаємодія проходить на рівні мінфінів). Місцеві чиновники діятимуть за своїми законами, у тому числі накладаючи забезпечувальні заходи і звертаючись до суду. Відмовити в допомозі можна, лише коли вимоги іншої країни суперечать місцевим законам, якщо не вжито всіх заходів для стягнення боргу на своїй території або витрати на стягнення заборгованості перевищують її розмір.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас