Експерти не чекають підвищення ставки ФРС раніше кінця 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти не чекають підвищення ставки ФРС раніше кінця 2011 року

Казна та Політика
210
Дуже мало аналітиків прогнозують, що Комітет з відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США підвищить базову процентну ставку з нинішніх 0-0,25% річних найближчим часом.
Упевненість в тому, що це не станеться за підсумками найближчого засідання, яке пройде 21 вересня, становить практично 100%. Також аналітики чекають, що американський ЦБ не буде приймати рішень про додаткову покупку облігацій на цьому засіданні.
Більшість експертів навіть не чекають, що в найближчому майбутньому ФРС хоч би дасть натяк на можливе підвищення ставки, тобто відмовиться від фрази про те, що вона утримуватиме ставку "на виключно низькому рівні" протягом "тривалого часу".
В нинішніх умовах керівництву ЦБ ще потрібен час, щоб вирішити, чи потрібні американській економіці додаткові стимулюючі заходи для підтримки зростання, вважають економісти.
Раніше глава ФРС Бен Бернанке говорив, що готовий до вжиття нових стимулюючих заходів, але це залежатиме від ступеня погіршення ситуації в економіці США. При цьому керівництво ЦБ зараз оцінює різні точки зору стосовно порогу ослаблення економіки, на якому ФРС муситиме вжити заходів, зокрема, відновити викуп облігацій, писала минулого тижня The Wall Street Journal.
На засіданні 10 серпня Комітет з відкритих ринків прийняв рішення не скорочувати вкладення в облігації, реінвестуючи кошти від випусків, що погашаються, зберегти незмінним баланс ФРС для того, щоб не допустити посилення монетарної політики.
Наступне після вересневого засідання американський ЦБ проведе 2-3 листопада, і саме на ньому може бути прийняте конкретне рішення, обумовлене ситуацією в економіці, писала WSJ.
Президент Федерального резервного банку (ФРБ) Річмонда Джеффрі Лекер вважає, що "в разі, якщо темпи зростання американської економіки відповідатимуть чеканням, а інфляція - складати 1-2%, навряд чи з'явиться необхідність в подальшому стимулюванні економіки".
До числа інших членів FOMC, які не схвалюють ідею розширення балансу ФРС, входять президенти ФРБ Канзасу і Філадельфії Томас Хоєніг і Чарльз Плоссер. Ця група експертів сумнівається в тому, що новий викуп облігацій стане стимулом для зростання економіки. Крім того, члени FOMC побоюються прискорення інфляції на тлі різкого зростання грошової маси, яке послідує за покупкою паперів, фінансування якої здійснюється за рахунок друкування нових грошей.
За словами Дж.Лэкера, виправдати нове стимулювання може лише реальний ризик різкого падіння споживчих цін в США.
Деякі інші члени FOMC вважають, що безробіття в 9,6%, що значно перевищує цільовий рівень ФРС в 5-6%, а також інфляція, близька до нижнього кордону цільового діапазону в 1,5-2%, вже є причинами для вживання заходів для стимулювання економічного підйому.
Президенти ФРБ Сан-Франциско і Бостона Джанет Йеллен і Ерік Розенгрен, ймовірно, підтримають ідею відновлення викупу облігацій.
Покупка бондів повинна понизити процентні ставки по довгострокових кредитах і підштовхнути до зростання приватні запозичення, підтримавши, таким чином, економічне зростання.
Дані опитування близько 65 аналітиків, проведеного агентством Bloomberg, показують, що вони не чекають зміни базової процентної ставки в США з нинішнього рівня в 2010 році. При цьому всього 1 експерт - з Університету Ніагари не виключають вірогідність зростання вартості грошей до 0,5% річних вже в першому кварталі 2011 року. Підвищення показника в квітні-червні наступного року чекають вже 14 з 63 аналітиків.
Середній прогноз фахівців на кінець першого кварталу 2011 року для вартості грошей становить 0,25% річних, другого кварталу - 0,3%, третього кварталу - 0,5%, четвертого кварталу - 0,8% річних, першого кварталу 2012 року - 1,15% річних. Опитування проводилося агентством Bloomberg в період з 1 по 8 вересня.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку в даний час становить 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних, Банку Японії - 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас