Україна скористалася СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна скористалася СОТ

Казна та Політика
877
Вітчизняні чиновники навчилися не лише нарікати на суворі правила СОТ, але і користуватися членством країни в організації. Першим вдалим прикладом розглядів на користь України був конфлікт з Грузією. Зараз же наша країна вирішує через СОТ свої проблеми щодо оподаткування підакцизних товарів у Вірменії.
Україна вперше після вступу до Світової організації торгівлі (СОТ) ініціювала в Органі з врегулювання спорів в СОТ створення групи експертів для врегулювання спору з Вірменією. Йдеться про створення останньою несприятливого режиму для імпорту української тютюнової і алкогольної продукції. Вже в кінці минулого тижня серед членів Світової організації торгівлі було поширено відповідне повідомлення.
Згідно з заявою України про створення групи експертів, Вірменія не відповіла на запит України про проведення консультацій, тому суперечку неможливо було вирішити шляхом проведення двосторонніх переговорів.
Нагадаємо, що Україна в липні поточного року вперше скористалася своїм правом запитати консультації в рамках СОТ і подала прохання про консультації (request for consultations) з Вірменією до Органу з врегулювання спорів у СОТ.
Згідно з заявою України, Вірменія застосовує так званий фіксований податок стосовно української тютюнової продукції і створює менш сприятливий режим для українських товарів, ніж для товарів національного походження.
Згідно з запитом України про створення групи експертів, відповідно до закону "Про фіксовані платежі на тютюнову продукцію" від 24 березня 2000 р., ставка акцизу у Вірменії складає 6500 драм ($17,7) за 1 тис. сигарет для імпортної продукції і 4750 драм ($12,9) - для місцевої. Крім того, Вірменія застосовує різні ставки акцизного збору на спиртні напої, захищаючи національних виробників шляхом дискримінації продукції, що імпортується з України.
Українська сторона вважає, що такі дії з боку Вірменії суперечать статтям Генеральної угоди про тарифи і торгівлю, які передбачають надання товарам походженням з іншої країни режиму не менш сприятливого, ніж аналогічним товарам національного виробництва.
"В разі, якщо країна відмовляється від проведення консультацій або не вступає в них, член СОТ, який подав запит про консультації, має право в рамках СОТ негайно запитати створення групи експертів для врегулювання спору", - пояснив "Інтерфакс-Україна" юрист Адвокатського об'єднання "Волков Козьяков і Партнери" Андрій Заблоцький.
Як відзначив юрист, за результатами роботи група експертів виносить відповідну ухвалу, рекомендуючи країні, що порушила положення домовленостей в рамках СОТ, привести національне законодавство у відповідність з існуючими нормами в рамках СОТ.
Україна вже не вперше вирішує подібні конфлікти через СОТ. З 2002 р. в Грузії акцизний збір для курців з України складав 0,6 ларі ($0,321), тоді як для тютюнової продукції місцевого виробництва - 0,4 ларі ($0,214). Після втручання СОТ Грузія з 1 січня 2010 р. встановила єдину ставку акцизу - 0,6 ларі.
"Ще в 1999 р. декілька членів СОТ порушили перед грузинськими парламентерами питання про існуючу різницю в оподаткуванні тютюнових виробів, що виробляються в Грузії й імпортуються з-за кордону", - заявляли в Japan Tobacco International (JTI). Як відзначали в компанії, зрівнювання ставок акцизу на сигарети забезпечує всім гравцям тютюнового ринку однакові конкурентні умови, благополучно позначається на розвитку тютюнового ринку країни і веде до збільшення бюджетних надходжень.
Як відзначив заступник міністра економіки України Валерій П’ятницький, Вірменія - наш найближчий торгівельний партнер, тому для України важливі умови роботи з цією країною. Що стосується конфлікту, то, за словами чиновника, діло, можливо, і не дійде до створення групи експертів. "Ми можемо почати консультації, і якщо ми прийдемо до спільного знаменника, то група експертів не знадобиться", - говорить Валерій П’ятницький.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас