"Ъ": Парниковий афект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парниковий афект

Казна та Політика
784
Як стало відомо Комерсант-Україна, Україна розраховує продати Світовому банку в 2011 році весь обсяг держквоти на викиди парникових газів - 460 млн вуглецевих одиниць. Але банк поки готовий провести лише пілотну операцію на 2-3 млн одиниць, після чого можливе збільшення закупівель. Продати квоти за очікуваною урядом ціною в 10 євро за одиницю не удасться, вважають експерти і оцінюють їх максимальну вартість в 8 євро.
Світовий банк (СБ) має намір придбати в України, Польщі і Росії квоти на викиди парникових газів, повідомила аналітична компанія Point Carbon. Можливість покупки частини держквот цих країн СБ почав вивчати після проведення в травні першої операції з придбання в Чехії 2 млн одиниць встановленої кількості (1 ОВК відповідає 1 т СО2).
Банк почав переговори з українською стороною і має намір на початку 2011 року підписати угоду про продаж ОВК. Кінцевими покупцями українських вуглецевих квот, імовірно, будуть Данія, Іспанія і Італія.
В українському офісі СБ і в Нацагентстві екологічних інвестицій не змогли повідомити подробиці переговорів. Джерело, близьке до переговорного процесу, розповіло, що українська сторона запропонувала СБ викупити весь обсяг вільної держквоти - 460 млн ОВК. "Уряд готовий продати банку одиниці, всі, що перебувають в обігу, до того ж за високою ціною - 9-10 євро за ОВК. У Світовому банку нам повідомили, що готові придбати великий обсяг за ціною 7,5-8,3 євро за ОВК, - сказало джерело.- Проте спершу банк має намір викупити 2-3 млн ОВК, щоб оцінити, наскільки українські одиниці матимуть попит у європейських покупців, і переконатися в тому, що Україна зможе виконати зобов'язання за проектом".
За даними Національного електронного реєстру антропогенних викидів і абсорбції парникових газів, на 13 вересня в Україні введено в обіг 460,4 млн ОВК від обсягу всієї квоти, яка складає 920 млн ОВК. Резерв на весь період дії Кіотського протоколу складає 2,14 млрд ОВК. Україна перерахувала на рахунки інших країн 71,9 млн одиниць: Японії - 44,2 млн ОВК, Іспанії - 3,2 млн ОВК, Швейцарії - 19,7 млн ОВК, 4,8 млн одиниць склали ранні кредити (скорочення емісії, досягнуте до 2008 року).
Експерти упевнені, що продати весь обсяг держквоти до 2012 року Україні удасться лише з великим дисконтом. "Після невдалого подання Україною своєї позиції в Копенгагені і розслідування Генпрокуратури стосовно пошуку перерахованих Японією коштів ціна на українські ОВК впала з 10 євро до 7-8 євро. Тому державі навряд чи вдасться реалізувати свою квоту за вищою ціною", - вважає незалежний експерт Тарас Бебешко. З ним згоден директор фонду "Carbon Investment Україна" Віталій Федорченко: "Продаж вуглецевих одиниць міжнародним банкам залишається єдиним шансом для України реалізувати хоч би частину своєї держквоти до 2012 року.
Після скандалу з 'японськими грошима' європейські країни з побоюванням ставляться до операцій з Україною. Тому для компенсації недоліку своїх квот вони готові викупляти ОВК в банків, і навіть за подвійною ціною. Це пов'язано з тим, що Світовий банк може узяти на себе значні ризики і гарантувати, що одиниці будуть перераховані покупцю вчасно".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас