Тріше вручив президенту Банку Естонії символічну єврозірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше вручив президенту Банку Естонії символічну єврозірку

Казна та Політика
232
Глава Європейського центробанку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше в неділю вручив президенту Банку Естонії (Центробанку) Андресу Ліпстоку символічну єврозірку, ознаменувавши тим самим початок переходу країни на євро, до якого залишилися 103 дні. Про це повідомило естонське телебачення, яке вело пряму трансляцію церемонії.
Міністри економіки і фінансів 27 країн Євросоюзу 13 липня остаточно схвалили вступ Естонії до єврозони 1 січня 2011 року, затвердивши відповідні регулюючі постанови. Курс естонської крони при обміні на євро збережеться незмінним і складе 15,646 крон за євро.
Естонія стане 17-ю країною єврозони. "Ласкаво просимо, Естонія", - сказав Тріше естонською мовою під час урочистої церемонії, яка пройшла в Центробанку Естонії в Талліні. Глава ЄЦБ відзначив, що вступ країни до єврозони " історичний момент для всіх країн - членів Євросоюзу і велике досягнення самої Естонії.
"Євро справді є одним з найбільш відчутних символів згуртованості і взаємної довіри в Європі. З моменту введення в обіг в 1999-му євро викликав сильні емоції. Багато в чому увага була зосереджена не стільки на самій валюті, скільки на стратегічному баченні, символом якого став євро", - сказав Тріше.
За словами глави ЄЦБ, перехід Естонії на євро показав, що єврозона не є закритим клубом і його двері відкриті для всіх членів ЄС, які виконують необхідні для переходу на євро умови. На заході були продемонстровані телевізійні ролики, що знайомлять глядача з купюрами євро і елементами їх захисту.
В понеділок в Талліні відбудеться міжнародна конференція, присвячена розширенню єврозони, в якій, окрім Тріше, також візьмуть участь єврокомісар з економіки і фінансів Олле Рен, президент Центробанку Фінляндії Еркі Лійканен, глава Центробанку Польщі Марек Белка та інші гості.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас