НБУ: Індекс виробництва базових галузей прискорив зростання до 2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Індекс виробництва базових галузей прискорив зростання до 2%

Казна та Політика
156
Національний банк України (НБУ) відзначає прискорення зростання індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) в серпні 2010 року до 2% в річному вимірі в порівнянні з 1,4% в липні ц.р. Про це повідомляється на сайті Нацбанку.
При цьому в НБУ відзначають, що серпневий показник залишається одним з найнижчих в поточному році.
Зростання ІВБГ за січень-серпень 2010 року склало 5,8% в порівнянні з 6,5% за перших 7 місяців ц.р.
В Нацбанку відзначають, що негативний вплив на приріст ІВБГ мало зниження обсягів сільськогосподарського виробництва внаслідок несприятливих погодних умов.
З іншого боку, аномально висока температура повітря зумовила збільшення споживання електроенергії (її виробництво в річному вимірі збільшилося з 3,8% в липні до 13,8% в серпні) і продукції харчової промисловості. Завдяки прискоренню зростання виробництва безалкогольних напоїв, вклад харчової промисловості в приріст промислового виробництва збільшився з 0,9 п.п. у липні до 1,6 п.п. у серпні.
Вперше з березня 2008 року в серпні поточного року спостерігалося зростання обсягу будівельних робіт в річному вимірі (за оцінками НБУ, воно склало 1,2%). Поліпшення ситуації, в першу чергу, відбулося завдяки збільшенню державного фінансування на будівництво мостів у Запорізькій області, метрополітену в Дніпропетровську і автомобільних доріг в Донецькій області.
В Нацбанку відзначають сповільнення зростання реальної заробітної плати, що стало причиною зниження рівня внутрішнього споживчого попиту. За оцінками регулятора, зростання обсягу наданих послуг в річному вимірі в липні сповільнилося до 2% (7,7% в червні), зростання обсягу роздрібної торгівлі в серпні склало 7,9% порівняно до 12,8% в липні.
Як повідомляв УНІАН, з початку 2009 року Департамент економічного аналізу і прогнозування Нацбанку України для оперативної оцінки стану економіки почав розраховувати індекс виробництва базових галузей (наростаючим підсумком з початку року). Для розрахунку вказаного показника використовуються дані щодо динаміки видів економічної діяльності, які складають понад 40% ВВП.
Державний комітет статистики України публікує поквартальну інформацію про зростання валового внутрішнього продукту (ВВП).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас