Захід сонця Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Захід сонця Тимошенко

Казна та Політика
6181
У Юлії Тимошенко і партії Батьківщина почалися тяжкі часи. Колишні прибічники один за одним її покидають, а однопартійці масово відмовляються визнавати в ній лідера. Перед місцевими виборами партія опинилася в глибокій кризі, кінця і краю якій не видно, пише Іван Яковина на сайті Lenta.ru.
Перший президент незалежної України, прибічник Юлії Тимошенко Леонід Кравчук, відповідаючи на запитання про причини її останніх невдач, заявив, що лідеру "Батьківщини" необхідно "розчистити авгієві стайні" своєї партії.
Що саме мав на увазі політик, зрозуміти нескладно: у БЮТ і "Батьківщині" виявилося надто багато випадкових людей, які йшли туди не з ідеологічних міркувань, а ради отримання доступу до влади і державних фінансів. Простіше кажучи, за рахунок партії вони збиралися вирішувати свої особисті питання, а зовсім не боротися за щастя народне.
Як розповів депутат від БЮТ Іван Денькович, який пішов від Тимошенко, в партії, коли вона була при владі, працювала добре налагоджена система отримання "відкотів" і небезкоштовного розв’язання різного роду бізнес-конфліктів.
До Верховної Ради від БЮТ обралося чимало дуже заможних людей, які в обмін на фінансову підтримку партії отримували депутатську недоторканість і деякі економічні преференції на урядовому рівні.
Якоїсь виразної ідеології в "Батьківщини" як не було, так і нема. Її замінювала видатна харизма лідера - Юлії Тимошенко і люта критика структурно схожої організації - Партії регіонів.
Система більш-менш успішно працювала, дозволяла БЮТу і "Батьківщині" отримувати місця в парламентах і органах виконавчої влади всіх рівнів, поки між Юлією Тимошенко і Віктором Януковичем існував своєрідний "буфер" в особі колишнього президента Віктора Ющенка. Він не давав одному з кланів отримати рішучу перевагу, зберігаючи між ними певну динамічну рівновагу.
Проте Ющенко пішов, Тимошенко програла президентські вибори і для БЮТ все різко змінилося - причому на гірше. Регіонали почали війну на знищення - ніхто їм тепер завадити вже не міг. Проти соратників колишньої глави уряду почали заводитися кримінальні справи, а її партія виявилася під потужним адміністративним пресом.
Тут і виявилося, що система, яка цілком стерпно працювала в колишніх умовах, до такої війни була не готова. Оскільки багато людей йшли в "Батьківщину" не воювати і "вмирати", а як раз з протилежними цілями, в партії почалося масове дезертирство. Тимошенко виявилася на чолі війська, половину якого складають не героїчні солдати з передової, а злодійкуваті прапорщики із складів.
Почалося все з депутатів Верховної Ради, більшості з яких є що втрачати. Нестрункими рядами бютівці потяглися в коаліцію - хто ради збереження бізнесу, хто ради продовження політичної кар'єри, а хтось і ради того, щоб не опинитися на ґратами.
Найцікавіше, що своїм переконанням, по суті, не зрадили. Янукович декларує курс на вступ до Євросоюзу, на поліпшення відносин з Росією, на підвищення добробуту громадян, на зниження податків, на побудову незалежної судової системи і працюючої вертикалі влади. Хто ж проти такої програми? Всі - за!
Депутати зрадили не свої ідеали (якщо такі взагалі є), а особисто Тимошенко, яка і сама могла б підписатися під кожним з декларованих регіоналами пріоритетів.
Дивлячись на "старших товаришів", з БЮТ побігли і депутати обласних, міських, районних і навіть сільських рад. Дійшло до того, що в київській міській раді утворилися відразу дві фракції БЮТ. Причому в тій, яка не підтримує Тимошенко, виявилося 18 депутатів, а у вірній їй - всього 14. Але це ще півбіди.
Напередодні призначених на 31 жовтня місцевих виборів у регіонах стали проходити якісь дивні збори активів "Батьківщини", на яких вірних Тимошенко людей усували від керівництва, замінюючи їх лояльними владі. При цьому місцеві органи юстиції (підконтрольні регіоналам) законними главами місцевих осередків реєстрували, звісно, саме "ренегатів".
Партія фактично посипалася. Спроби Тимошенко спаяти її провалилися. Якийсь результат дала апеляція до світової спільноти: Європейська народна партія закликала українську владу припинити тиск на "Батьківщину". Але процес вже не зупинити: місцеві партійні боси прекрасно розуміють, що вірність Тимошенко жодних матеріальних дивідендів не принесе, і продовжують втікати або перефарбовуватися у вірні прибічники Януковича.
В цій ситуації на лідера партії посилився тиск з боку її поки що вірних прибічників. Вони стали настійно рекомендувати Тимошенко придумати для "Батьківщини" і БЮТ хоч якусь ідеологічну основу. Щось, що могло б залучити не лише бажаючих порозподіляти різнокаліберні бюджети, але і людей, які щиро переживають за країну.
Це щось знайшлося - націоналістична риторика, за допомогою якої планувалося згуртувати розрізнених опозиціонерів. Російська мова для Тимошенко, яка виросла в Дніпропетровську, раптом стала "нерідною", вона жахливо розпереживалась за українську історію в її західноукраїнському розумінні, стала проклинати Януковича за продаж Батьківщини Москві і таке інше в тому ж роді.
Проте опозиція, пам'ятаючи про непослідовність лідера БЮТ, об'єднуватися під її прапорами не захотіла. Крім того, спроба перефарбуватися в націоналістку може призвести до того, що партія остаточно втратить виборців на півдні і сході країни. А на заході України таких політиків більш ніж достатньо.
В результаті перед місцевими виборами лідер блоку імені себе виявилася на чолі напіврозваленої партії без виразної ідеології і грошей спонсорів, з кримінальними справами проти найближчих соратників і дуже туманними перспективами на майбутнє.
Від безсилля вона вже заявила, що на знак протесту готова зняти "Батьківщину" з передвиборної гонки. Це, звичайно, був би сильний хід. У Європі оцінять. Але всередині країни це неминуче призведе до маргіналізації і остаточного розвалу партії.
Регіонали, які витратили немало сил, щоб добити Тимошенко після поразки на президентських виборах, злорадіють. Один з їхніх лідерів у Верховній Раді - Михайло Чечетов - із схвильованим голосом заявив, що влада щодуху шукає лідера для опозиції, але - ось біда! - знайти ніяк не може.
З цих слів неважко зрозуміти, що лідера БЮТ вони вже в розрахунок не беруть - відіграла своє. Можливо, вони і мають рацію - жодних шляхів для повернення Тимошенко до колишньої величі поки не видно.
Проте дуже вже радіти прибічникам Януковича рано. Місце "Батьківщини" займуть не вони, а інші - сучасніші, ефективніші й ідеологічно підкованіші партії. Розправитися так само просто з ними у регіоналів навряд чи вийде.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас