Парламент Грузії прийняв новий Податковий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Грузії прийняв новий Податковий кодекс

Казна та Політика
2160
Парламент Грузії в п'ятницю прийняв у третьому, остаточному читанні новий Податковий кодексу країни.
Як повідомив журналістам міністр фінансів Грузії Каха Баїндурашвілі, Податковий кодекс є принципово новим документом, який об'єднує податкове і митне законодавство і націлений на максимальне сприяння приватному сектору і інвесторам, розвитку малого, середнього і великого бізнесу.
Документ набере чинності з 1 січня 2011 року, після чого чинний Митний кодекс припинить існування.
За словами міністра, в новому кодексі враховані міжнародний досвід, а також практично всі зауваження і рекомендації, які були висловлені в процесі консультацій уряду з бізнесом.
"В результаті була досягнута домовленість фактично по всіх спірних питаннях. Створений документ, що значно скорочує податковий тягар і що захищає інтереси сумлінних платників", - сказав глава Мінфіну.
Зокрема, відзначив він, з 2011 року платники податків отримають можливість щоквартального декларування податків замість щомісячного, що дозволить бізнесу ефективніше використовувати обігові кошти. Вводяться інститут податкового омбудсмена, а також низка механізмів, що зводять до мінімуму бізнес-ризики.
Однією з основних новин кодексу міністр назвав введення терміну "мікробізнес", під яким маються на увазі підприємці з річним оборотом до 30 тис. ларі (близько $16 тис.). Представники "мікробізнесу" звільняються від податків і не будуть зобов'язані користуватися контрольно-касовими апаратами.
Як повідомлялося раніше, частина статей, що увійшли до нового Податкового кодексу Грузії, була введена в дію з 1 серпня 2010 року. Зокрема, були подвоєні ставки акцизного податку на виробництво і експорт алкогольних напоїв, з 80 ларі до 120 ларі збільшилася ставка акцизу на експорт лому чорних і кольорових металів, а також був узаконений інститут особистого податкового агента.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас