З'їзд суддів звільнив чотирьох суддів КСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З'їзд суддів звільнив чотирьох суддів КСУ

Казна та Політика
480
З'їзд суддів звільнив чотирьох суддів КСУ, які написали заяву за власним бажанням. Зокрема, це судді Іван Домбровський, В'ячеслав Джунь, Ярослава Мачужак і Анатолій Дідковський, передає кореспондент РБК-Україна.
Також було включене в бюлетень для голосування чотири нові кандидатури на посади суддів КСУ. Зокрема, це суддя Апеляційного суду Луганської обл. Михайло Запорожець, суддя Вищого адміністративного суду Олег Сергійчук, суддя Донецького апеляційного адмінсуду Наталія Шаптала і суддя Апеляційного суду Харківської обл. Михайло Гультай.
Нагадаємо, Конституційний суд України на засіданні 9 вересня 2010 р. припинив повноваження суддів Івана Домбровського, Ярослави Мачужак і Анатолія Дідковського.
Таке рішення прийняте у зв'язку з тим, що судді подали заяви про відставку відповідно до положень пункту 9 частин п'ятої статті 126 і статті 149 Конституцій України.
Згідно зрегламентом Конституційного суду, голова КСУ протягом трьох днів надішле відповідний лист з'їзду суддів України для розгляду цього питання в установленому порядку.
Домбровський, Мачужак і Дідковський були призначені суддями Конституційного суду в листопаді 2005 р. VII з'їздом суддів України. Присягу склали 4 серпня 2006 р. І.Домбровський на спеціальному пленарному засіданні Конституційного суду був вибраний головою КСУ (2006-2007 рр.).
Варто відзначити, Домбровський - у минулому секретар пленуму Верховного суду. У 2004 р. зайняв позицію про невизнання перемоги Віктора Януковича в другому турі виборів. Також він не підтримав рішення КСУ про визнання легітимності входження до коаліції окремих депутатів. Судді Мачужак і Дідковський також не голосували за це рішення, оскільки не брали участі в засіданні через лікарняний або відпустку.
Нагадаємо, 2 вересня КСУ прийняв рішення про припинення повноважень судді В'ячеслава Джуня. За даними прес-служби, суддя звернувся з проханням про відставку відповідно до положень пункту 9 частини 5 статті 126 і статті 149 Конституцій України (за власним бажанням). Він був призначений суддею Конституційного суду України VII з'їздом суддів України в листопаді 2005 р. Присягу склав 4 серпня 2006 р.
Відзначимо, що Джунь також був одним з сімох суддів, які не підписали рішення КСУ від 8 квітня стосовно коаліції.
Нагадаємо також, що 14 липня до Конституційного суду України надійшло конституційне подання 252 народних депутатів України стосовно конституційності закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 р. №2222-IV.
Згідно з регламентом Конституційного суду конституційне подання передано на вивчення в секретаріат суду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас