На країну може обрушитися повне безриб'я — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На країну може обрушитися повне безриб'я

Аграрний ринок
1071
Експерти б'ють на сполох: у країні зникає риба. Так, ще на початку 50-х років минулого століття на нижньому Дніпрі можна було виловити близько 50 різних видів риби. На сьогодні ж, як констатують експерти, цей колись багатий рибний регіон налічує всього до двох десятків різновидів. Зараз там ловлять в основному карасів. А ще в 30-і роки тут добували близько 40% всієї української риби. "Сьогодні, швидше за все, там не виловлюють і половини відсотка", - стверджує професор Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України Сергій Межерін.
За словами вченого, для України така ситуація абсолютно неприйнятна, бо наша країна є рибопродуктивним регіоном. Чого вартувало лише Азовське море, яке вважалося найпродуктивнішим рибним регіоном в країні. "Зараз це, по суті, найбідніший регіон, якщо порівнювати, який там був потенціал", - говорить Межерін. А глава Всеукраїнської ради Асоціації рибаків України Олександр Чистяков додає, що це море не лише виловлене, але і майже повністю виснажене.
Екологи констатують, що фактично у нас не залишилося навіть річок як таких - майже всі вони перетворилися на лиманово-озерні ділянки - від греблі до греблі. Якщо відкрили затвор - вода потекла, закрили - болото. У таких умовах рибі дуже складно розвиватися. Тим більше, що всупереч чіткій забороні вилову риби в період нересту у нас продовжують цим займатися. Експерти стверджують: далеко ходити не треба - загляньте в будь-який супермаркет. Там у будь-який час року можна придбати свіжу рибу, яку виловлювати заборонено.
"За всі роки незалежності в наші річки не запускали мальків жодного виду риб, характерних для нашої місцевості. Проте виловлюють все, що залишилося у водоймищах всіма можливими і неможливими способами", - говорить Чистяков.
На сьогодні, за офіційними даними, рибний ринок України досягає 700 тисяч тонн, тобто приблизно 17 кілограмів рибної продукції на одну людину на рік. "Проте з цих 700 тисяч тонн рибна продукція, що добувається національним виробником, становить лише близько 100 тисяч тонн", - говорить колишній заступник начальника Держрибгоспу Василь Коротецький.
Державний комітет рибного господарства звітує про щорічний вилов 240-250 тисяч тонн океанічного промислу. Проте цю рибну продукцію на ринках України ми не бачимо - вся вона реалізується в районах промислу в Світовому океані. "Якщо врахувати, що середня ринкова вартість одного кілограма рибної продукції на сьогодні складає 20 гривень, то рибний ринок сьогодні досягає близько 15 мільярдів гривень. В той же час на цьому ж рибному ринку ми бачимо невизначену якість і походження риби, що реалізується", - говорить Коротецький.
Якщо не приймати необхідних заходів, то з кожним роком, враховуючи те, що клімат стає все більш сухим, а температура - вищою, стан рибного господарства в нашій країні не матиме ніяких шансів на поліпшення. Хоча учених і експертів в даній області в нашій країні вистачає, а тому вистачає і ділових пропозицій до влади. Так, декілька проектів вже є на розгляді у чиновників, проте фахівці побоюються, що їх може чекати доля попередніх прийнятих програм. Наприклад, зараз закінчується термін дії програми розвитку рибного господарства до 2010 року, проте жодних позитивних змін від її реалізації експерти назвати не можуть. Іншими словами, програма майже не діяла. Аби така ж доля не спіткала і наступні пропозиції стосовно рибного господарства, експерти б'ють на сполох і чекають, що їхні ідеї будуть розглянуті і прийняті до виконання.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас