Екс-майор Мельниченко не збирається оприлюднювати свої записи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-майор Мельниченко не збирається оприлюднювати свої записи

Кримінал
410
Екс-майор Управління Державної охорони Микола Мельниченко не збирається оприлюднювати свої записи, аби їх ніхто не використав у політичних цілях.
"Я не публікуватиму записи, тому що вони не використовуватимуться для покарання тих злочинців, які здійснювали вбивства, а використовуватимуться для політичного шахрайства", - сказав Мельниченко на прес-конференції у середу в Києві.
Журналіст Георгій Гонгадзе зник в Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.
28 листопада 2000 року лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз оприлюднив кілька аудіозаписів, зміст яких нібито свідчив про низку гучних злочинів, до здійснення яких нібито були причетні президент України Леонід Кучма та інші представники української влади. Одним з таких злочинів було вбивство Г.Гонгадзе, також плівки нібито зафіксували факти тиску на інших політиків і журналістів країни. В результаті в країні вибухнув т.з. "плівковий" або "касетний" скандал. Як стало відомо пізніше, аудіозаписи розмов президента надав О.Морозу колишній співробітник управління державної охорони Микола Мельниченко, який після скандалу отримав політичний притулок на території США, куди незабаром і виїхав. За його словами, загальна тривалість зроблених ним записів складає 300 г. Роль аудіомонтажу в зроблених записах оцінюється експертами неоднозначно.
У травні 2010 року генеральний прокурор України Олександр Медведько заявив, що останки черепа, знайденого в Київській області в липні 2009 року, належать Г.Гонгадзе.
У 2008 році троє колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович - були визнані винними в здійсненні вбивства журналіста і засуджені до 12 (В.Костенко і А.Попович) і 13 років (Н.Протасов) позбавлення волі.
Колишній начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач тривалий час знаходився в розшуку, і в липні 2009 року був затриманий в Житомирській області. З 23 липня за рішенням суду А.Пукач перебуває під вартою. Генеральна прокуратура України виснула генералові Пукачу звинувачення в причетності до вбивства журналіста.
Прес-служба Генеральної прокуратури України 14 вересня 2010 року повідомила, що досудове слідство в кримінальній справі за звинуваченням Олексія Пукача в здійсненні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе завершується, замовником вважається екс-глава МВС Юрій Кравченко.
Ю.Кравченко був знайдений мертвим в своєму будинку в елітному дачному селищі Конча-Заспа під Києвом вранці 4 березня 2005 р. Цього дня його повинні були допитати в Генпрокуратурі у справі про вбивство журналіста Г.Гонгадзе. Опергрупа зафіксувала два наскрізні вогнепальні поранення. На підлозі був виявлений пістолет марки "Беретта", зареєстрований на ім'я екс-міністра. При цьому і прокуратура і СБУ погодилися, що це було самогубство.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас