Україна має право обмежити експорт зерна лише при його дефіциті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має право обмежити експорт зерна лише при його дефіциті

Аграрний ринок
263
Україна має право обмежити експорт зерна без вживання відповідних заходів з боку Світової організації торгівлі (СОТ) лише при його дефіциті. Про це УНІАН заявила юрист адвокатського об'єднання "Волков, Козьяков і Партнери" Ганна Гладштейн.
"При вступі до СОТ Україна взяла на себе зобов'язання не допускати експортних обмежень. Інші підстави для подібних заходів, окрім обґрунтованого висновку про дефіцит того чи іншого продукту, виключаються", - сказала Гладштейн.
Як відзначила юрист, угода СОТ щодо сільського господарства передбачає можливість введення обмеження на експорт харчових продуктів лише на підставі параграфа 2(а) ст. XI ГАТТ 1994 року - з метою запобігання або ослаблення критичного дефіциту харчових продуктів або інших товарів, які мають істотне значення для експортуючої сторони. Саме таку аргументацію Україна надавала раніше як підставу для введення експортних обмежень і захисту своїх інтересів, уникаючи тим самим яких-небудь санкцій з боку СОТ або її членів, звернула увагу експерт.
В той же час Гладштейн пояснила, що при забороні або обмеженні експорту на підставі згаданого параграфа до України не можуть застосовуватися у відповідь заходи з боку інших членів СОТ, оскільки в такому разі передбачається не повна заборона на експорт, а лише тимчасові обмеження на основі передбаченого правилами СОТ винятки.
Гладштейн додала, що до встановлення членом СОТ заборони або обмеження експорту він завчасно повинен направити письмове повідомлення в комітет з сільського господарства при СОТ з інформацією про характер і тривалості вжиття такого заходу. Також на країну, яка вводить такі заходи, покладається зобов'язання провести консультації з будь-яким іншим членом СОТ (на його прохання), що має істотний інтерес як імпортера, з будь-якого питання, що належить до даного заходу.
Росія, як відомо, ввела тимчасову заборону на експорт зерна, яка діятиме до кінця 2010 року. Гладштейн пояснила, що на відміну від України, Росія не член СОТ, і введення таких обмежень не повинне було супроводжуватися процедурами нотифікацій і консультацій.
Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що експорт зернових з України не буде обмежений.
За словами Азарова, зараз ведуться переговори із зернотрейдерами для визначення графіка і обсягів постачань зерна, які дозволять зберегти стабільність внутрішнього ринку і не обмежать експортні можливості.
За попередніми даними Міністерства аграрної політики, експорт зернових може скласти понад 3 млн. тонн, але для цього необхідно погоджувати графік постачань, щоб уникнути ажіотажу.
Раніше в уряді обговорювалася можливість введення квоти в обсязі 2,5 млн. тонн на експорт зерна на період з 1 вересня до кінця 2010 року: 1,5 млн. тонн пшениці, 1 млн. тонн ячменю і 0,01 млн. тонн жита.
Уряд прогнозує урожай зерна в 2010 році на рівні 40-42 млн. тонн проти 46 млн. тонн в 2009 році. Експорт зерна з України в поточному маркетинговому році оцінюється в 15-17 млн. тонн.
Міністерство сільського господарства США (USDA) нещодавно понизило прогноз урожай зерна в Україні в 2010 році на 6,2 млн. тонн - до 38,75 млн. тонн, а прогноз експорту - на 4,2 млн. тонн, до 15 млн. тонн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас