"Ъ": Підприємства ЖКГ зведуть рахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Підприємства ЖКГ зведуть рахунки

Енергетика
710
Компанії, котрі одержують кошти споживачів за послуги централізованого опалення, гаряче і холодне водопостачання, повинні будуть направляти кошти виключно на поточні рахунки із спеціальним режимом використання. З цих рахунків автоматично перераховуватимуться кошти на оплату енергоносіїв. Про це говориться в урядовому законопроекті №7115, текст якого в п'ятницю був оприлюднений на сайті Верховної Ради. Рахунки відкриватимуть банки-агенти, уповноважені Кабміном.
Вперше цей механізм був випробуваний у 2008 році, коли уряд постановою №1082 зобов'язав теплокомуненерго відкривати рахунки в Ощадбанку та Укргазбанку. Але підприємства затягували з їх відкриттям. За даними НАК "Нафтогаз України", на 12 травня лише 235 підприємств подали заявки на відкриття спецрахунків. Тому уряд Юлії Тимошенко ще в листопаді 2009 року запропонував парламенту ввести аналогічний механізм розрахунків постачальників послуг ЖКХ за спожиті енергоносії. Проте законопроект №5280 був повернений в березні у зв'язку із зміною уряду. Повернений на повторне друге читання і схожий законопроект №4765 про відкриття рахунків для накопичення коштів на реконструкцію і модернізацію об'єктів теплопостачання.
Учасники ринку підтримують ініціативу. "Такий механізм позбавить підприємства галузі від необхідності самостійно розподіляти кошти на оплату енергоносіїв. Водопостачальні підприємства зможуть своєчасно розраховуватися за електроенергію", - зазначив директор КП "Чернігівводоканал" Олександр Шемет. А директор "Кіровоградського теплокомуненерго" Володимир Куліков вважає, що в цілому на підприємствах галузі затвердження такого механізму розрахунків позначиться позитивно. "Але у нас практично не залишиться коштів на розрахунки за борги попередніх років. Не варто забувати, що із затвердженням спецрахунків для відрахувань на модернізацію ми позбавлені можливості самостійно розподіляти кошти на потреби підприємства", - говорить він.
Експерти вважають, що запропонована схема працюватиме лише за наявності механізму державного контролю. "Для водоканалів такий механізм діє впродовж десяти років, що дозволило істотно поліпшити платіжну дисципліну. Що стосується теплоенергетики, то не всі компанії користуються спецрахунками. Це пов'язано з тим, що в законодавстві чітко не прописані механізми контролю за розрахунками і не передбачена відповідальність для підприємств", - сказав Ъ генеральний директор "Полтаватеплоенерго" Володимир Чернявський.
Одне лише введення спецрахунків не вирішить проблеми ринку, говорять його учасники. "Підприємства нагромаджують заборгованість через невідповідність тарифів економічно обґрунтованому рівню. Крім того, платіжна дисципліна споживачів залишає бажати кращого. Проте найголовнішою проблемою є відсутність в законодавстві чіткої процедури розподілу підприємствами отриманих за тарифами коштів. Це частенько призводить до їх нецільового використання, що виливається в багатолітню заборгованість компаній за газ і електроенергію", - зазначив Чернявський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас