У Туреччині сьогодні відбудеться конституційний референдум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Туреччині сьогодні відбудеться конституційний референдум

Казна та Політика
191
У Туреччині сьогодні відбудеться референдум з питання прийняття пакету конституційних поправок. Ця подія має велике значення для країни, оскільки законодавчі зміни стосуються кількох головних статей Конституції, прийнятої в 1982 році після військового перевороту, зазначає ИТАР-ТАСС.
На пункти для голосування (більше 151 тис. по всій країні) прийдуть всі громадяни, які мають право голосу, а це майже 49,5 млн осіб. Ініціатором реформи є правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР).
Ще у 2007 році вона заявила, що буде цим займатися, оскільки поправки необхідні, в першу чергу, з точки зору дотримання фундаментальних прав громадян і демократичних норм, хоча до теперішнього часу біля третини статей вже піддалися виправленням і доопрацюванням.
Між тим, без відповідної зміни Конституції Туреччина не зможе бути прийнята до Євросоюзу. Ці тези стали основними в агіткампанії прем'єра Тайіпа Ердогана та інших функціонерів ПСР.
Це положення про фундаментальні права дітей, осіб похилого віку, інвалідів, ветеранів та сиріт. Закріплюється право громадянина на гарантований захист його персональної інформації, розширюється право на свободу переміщення. Відповідно до вимог ЄС розширені права робітників і профспілок.
Пропонується ввести інститут омбудсменів при парламенті Турецької Республіки. Серйозні зміни стосуються військових судів. ПСР обмежила їх право судити цивільних осіб, навіть якщо злочин стосується сфери нацбезпеки або здійснено проти військовослужбовця. Окрім цього пропонується значно переглянути склад і процедуру виборів і призначення суддів і прокурорів до Конституційного суду і Вищої суддівсько-прокурорської ради.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас