Регіонали кінчають з суддями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регіонали кінчають з суддями

Казна та Політика
897
Комітет Ради з правосуддя продовжує займатися суддівськими кадрами, хоча раніше впливові юристи Партії регіонів обіцяли, що кандидати на посаді суддів більше не проходить комітетське горнило. Всього комітет виніс на голосування в сесійний зал парламенту 178 кандидатів, з яких вчора народні обранці відхилили лише одного.
На останньому засіданні комітету Ради з правосуддя його члени знов вирішували, рекомендувати чи не рекомендувати парламенту підтримати тих чи інших кандидатів на безстрокове обрання суддею. Всього на порядку денному значилося 216 потенційних суддів, з яких, як вже згадувалося вище, рекомендацію отримали 178 осіб.
Все це викликало бурхливий протест опозиції, яка не забула ткнути представників коаліції в Раді в їх власні обіцянки, дані влітку ц.р. Зокрема, впливові юристи Партії регіонів вели мову про необхідність деполітизації процедури призначення, обрання і звільнення професійних суддів. Для цього планувалося зробити низку кроків, серед яких - зменшення впливу на згадану процедуру з боку політиків, тобто президента, що призначає суддів на перший п'ятирічний термін, і Верховної Ради, що обирає суддів безстроково.
Стосовно глави держави обіцянку було виконано: роль президента тепер, по суті, зведена до формального схвалення рішень Вищої ради юстиції (ВРЮ). Стосовно парламенту пропонувалася і зовсім революційна новація, яка зламала всі комітетські традиції, що склалися останніми роками. Річ у тім, що для досвідчених людей не було секретом - долі безстрокового обрання суддів вирішувалися саме в стінах комітету, а в сесійному залі Ради відбувалися, в основному, формальні ритуали. Саме тому даний комітет вважався одним з найвпливовіших і значиміших в парламенті і за контроль над ним точилась неабияка боротьба.
Зрештою сьогодні контрольний пакет акцій в комітеті з правосуддя належить регіоналам - за винятком двох-трьох депутатів. І більшість там об'єднана довкола голови цього комітету Сергія Ківалова (Партія регіонів).
При цьому не викликає особливих проблем відповідь на питання, навіщо регіоналам знадобилося самих же себе підрізувати по повноваженнях. Річ у тому, що головна задумка команди Ківалова, домінуючої нині в судах, полягала в тому, щоб звести всі ключові кадрові питання в судовій системі до одного органу, а саме - віддати їх в компетенцію Вищої ради юстиції (ВРЮ).
З одного боку, даний орган за рахунок нових повноважень фактично виявлявся на верхівці судової системи. Адже тепер ВРЮ де-факто приймає кінцеві рішення і щодо суддівських призначень, і щодо призначень керівників судів. Не треба додавати, наскільки упевнено відчувають себе в цьому середовищі Сергій Ківалов і його соратники. З іншого боку, від кадрових процесів у судах відсікаються "зайві учасники". Адже в комітеті Ради з правосуддя доводиться ще враховувати думки союзників з інших політичних таборів.
Але під час розгляду нового проекту закону про судоустрій і статус суддів у другому читанні і в цілому несподівано у всі ці розклади втрутився спікер Володимир Литвин. За його ініціативою з тексту законопроекту були вилучені всі положення, що вносили зміни до регламенту Ради. Як наслідок тепер існують наче дві процедури: нова, передбачена новим законом про судоустрій і статус суддів, і стара, збережена в парламентському регламенті.
Правда, на засіданні в середу комітет з правосуддя діяв ще і в рамках перехідних положень до згаданого закону. Там сказано, що матеріали, які надійшли від старого складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), розглядаються за старою процедурою. А за новою розглядатимуться вже ті матеріали, які надійдуть від нового складу ВККС. Але формування цього органу ще займе певний час.
Та щоб остаточно зняти всі питання, регіонали подали до парламенту зміни до регламенту Ради, ідентичні тим, що були вилучені Володимиром Литвиним. Йдеться про законопроект №7028, зареєстрований екс-головою Вищого госпсуду (ВГСУ), а нині - народним депутатом Дмитром Притикою (Партія регіонів). Тепер залишається лише стежити за просуванням цього документа через процедурні хитросплетіння Верховної Ради. Принаймні, і прийняття цього документа, і його відхилення красномовно ілюструватиме ті чи інші наміри нинішньої влади.
Проте питання звільнення суддів - як за порушення присяги, так і на інших підставах - при будь-яких розкладах залишаються у віданні комітету. Зокрема, вчора парламент за рекомендацією профільного комітету звільнив декілька суддів за порушення присяги. Правда, резонансних звільнень нині регіонали прагнуть уникати: свою силу вони вже показали і довели, а зайвий раз розбурхувати і судовий корпус, і західну громадську думку може з часом стати небезпечною загрозою для впливових юристів Партії регіонів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас