Росія готує заборону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готує заборону

Аграрний ринок
643
Для наших переробників з'явилася прекрасна можливість заробити на експортних ринках Російської Федерації. Експерти не бачать причин для зростання цін усередині України у зв'язку з цією новиною, оскільки основне подорожчання на цьому ринку вже сталося. Росія в результаті тривалої спеки виявила падіння урожаю соняшнику.
За попередніми даними експертів (прибирання цієї культури лише почалося), сусіди зберуть менше насіння на 20% - 6,2 млн. т. Олії, відповідно, у російських переробників теж буде менше - всього 2 млн. т (проти 2,41 млн. т в 2009 г). У зв'язку з цим "Міністерство сільського господарства РФ розглядає можливість введення заборони на експорт насіння соняшнику і соняшникової олії", - повідомляє заступник міністра сільського господарства Сергій Корольов.
За деякими даними, з проханнями про обмеження постачань цієї культури і соняшникової олії у відомство вже звернулося аграрне лобі Росії. Вочевидь, щоб нівелювати втрати, пов'язані з невиконанням експортних контрактів.
Природно, якщо російська влада вирішить заборонити експорт, місце російських постачальників на ринку займуть основні гравці в світі. України це стосується в першу чергу. "Ми виробляємо близько 60% загального обсягу ринку цього продукту. Крупними його покупцями є Індія, Єгипет, Алжир, Нідерланди", - розповідає керівник аналітичного департаменту консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.
За її даними, зараз наші виробники поставляють олію за кордон на умовах FOB за ціною $960 за 1 т. У портах Амстердама ціна ще вища - $1,2 тис. Аргентина виручає за свою продукцію по $1 тис. за 1 т. Український ринок споживає не більше 500 тис. т олії на рік. Це означає, що надлишки ми змушені поставляти на експорт - 2-2,3 млн. т.
Теоретично зниження урожаю в Росії обіцяє нам також перспективу заповнення недостатніх обсягів не лише за кордоном, але і в самій Росії. Правда, аналітики упевнені, що це будуть неістотні обсяги, які не викличуть інфляції. "Росія - неістотний гравець на ринку, ситуація в цій країні не повинна призвести до зростання цін на продукцію", - вважає Колесник.
В той же час експерти ринку відзначають високу вірогідність того, що олія повторить сценарій гречки після невтішних новин з Росії. Більше того, вони побоюються, що подібні новини можуть стати причиною зростання цін на олію, хоча ми вже спостерігаємо його на прилавках магазинів. Аналітики вважають, що подорожчання продукції, що відбувається, - не більше ніж ланцюгова реакція, викликана хвилею ажіотажу з боку споживачів. "Цього року ми чекаємо урожай на рівні минулого року - понад 7 млн. т насіння соняшнику.
З цього обсягу вийде не менше 2,5-2,8 млн. т олії. Цього цілком достатньо, щоб забезпечити внутрішні потреби країни і експортувати. Тим більше недоцільно говорити про те, що зростання цін може бути викликане дефіцитом продукції", - говорить аналітик ринку олійних культур компанії "УкрАгроКонсалт" Юлія Гаркавенко.
За її спостереженнями, істотне зростання цін на насіння соняшнику і готове олія вже сталося. Так, 1 т насіння подорожчала майже на 1 тис. грн. у вересні цього року порівняно з цим же періодом минулого року - з 2,250 тис. грн. до 3,200 тис. грн. Олія зросла в ціні ще більше. Нині її вартість на умовах EXW становить 7,7-7,8 тис. грн. за 1 т, тоді як на аналогічний період минулого року вона коштувала не більше 6,4 тис. грн. за 1 т. Всьому провиною - зростання світових цін, викликане тим, що запаси старого урожаю вичерпані, а новий ще не зібраний. Але це сезонне явище, яке вже незабаром перестане бути впливовим чинником.
Як бачимо, зростання цін на олію і насіння соняшнику, викликане настанням нового сезону, вже сталося. Чи буде далі олія усередині країни істотно дорожчати, залежить від попиту, вважає Гаркавенко. Вона ж закликає споживачів не піддаватися паніці і не скуповувати олію в магазинах, бо це стане дійсною об'єктивною причиною для галопуючого зростання цін на цю продукцію. Цією особливістю поведінки українських покупців не забудуть скористатися ритейлери, а значить, гаманці "пересічніх громадян" знову безпідставно схуднуть, як це було з гречкою і буде, вочевидь, з картоплею.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас