Поліція побила клієнтів проблемного банку у Кабулі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поліція побила клієнтів проблемного банку у Кабулі

Кримінал
216
Співробітники правоохоронних органів Афганістану в середу побили декількох клієнтів Кабулбанка, що намагалися зняти з рахунку свої заощадження, повідомляє агентство Reuters.
Біля одного з відділень цього найбільшого приватного банку Афганістану зібрався натовп приблизно із 200 осіб. Клієнти прийшли забрати свої гроші через звинувачення керівництва банку, що з'явилися в ЗМІ, у корупції.
Як повідомлялося раніше, через ці звинувачення пішли у відставку голова ради директорів кредитної організації Шер Хан Фарнуд і її головний виконавчий директор Халілулла Фрузі, а в понеділок Центробанк Афганістану розпорядився заморозити активи декількох співробітників Кабулбанка до закінчення розслідування. За повідомленням американських ЗМІ, афганський ЦБ також розпорядився конфіскувати у голови ради директорів розкішні вілли в Дубаї на суму більше 160 млн доларів, куплені за кошти банку.
В середу виявилося відкритим всього одне відділення Кабулбанка, не дивлячись на обіцянки, що працювати будуть всі його офіси. За словами очевидців, співробітники служби національної безпеки спробували заспокоїти натовп і побили палицями декількох осіб, у тому числі одного поліцейського. ".Нам потрібні гроші на їжу, одяг, цукерки. Вони сказали, що всі відділення банку будуть відкриті, вони збрехали. Я дуже розлючений", - сказав агентству клієнт банку Хамід Ікбал.
Шимак Хераві, представник афганського президента Хаміда Карзая, брат якого є крупним акціонером Кабулбанка, пообіцяв, що заощадженням вкладників банку ніщо не загрожує, і закликав їх не піддаватися паніці. "Ми гарантуємо збереження їх грошей, і центральний банк готовий сплатити кредити Kabulbank у будь-який момент, коли виникне така необхідність", - заявив він.
На думку агентства, проблеми банку можуть вилитися у фінансову кризу, яка загрожує ще сильніше розхитати неспокійну ситуацію у країні, яка гттується до парламентських виборів. Рядові афганці часто скаржаться на поголовну корупцію в органах влади, а Вашингтон побоюється, що саме вона сприяє зростанню насильства і заважає посиленню авторитету уряду, а отже, передачі контролю над країною місцевим військовим, які отримують зарплату через Кабулбанк. В цілому серед клієнтів банку налічуються 250 тис. держслужбовців.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас