Financial Times: Чи відбудеться податкова революція в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Financial Times: Чи відбудеться податкова революція в Україні?

Казна та Політика
725
В Україні незабаром має бути прийнятий новий податковий кодекс, націлений на боротьбу з корупцією і бюрократією. Проект визнаний одним з найліберальніших в Європі, але невідомо, чи удасться його реалізувати, пише видання The Financial Times.
До 2014 року податок на прибуток корпорацій планується скоротити з нинішніх 25% до 16%, причому малий бізнес отримає звільнення від сплати податку на 5 років, а легка промисловість і готельний бізнес - на 10. ПДВ поступово скоротять з нинішніх 20% до 17%, звільнивши від нього зерновий експорт і деякі інші сфери підприємництва. Прибутковий податок передбачається зберегти на рівні 15-17%.
Ще свіжа в пам'яті перша невдала спроба цього нового уряду провести податкову реформу. Багато хто був шокований тим, що в разі її реалізації платники податків виявилися б "беззахисними в спорах з сумнозвісною своєю непідконтрольністю і корумпованістю податковою інспекцією, відзначає видання.
Податкова реформа дала шуканий результат в країнах Балтії і Центральної Європи, де вона супроводжувалася "низкою фундаментальних реформ", спрямованих на модернізацію економіки і зміцнення законності. В той же час в Росії її "плюси виявилися, м'яко кажучи, не настільки очевидні" через відсутність інших правових і економічних змін". Чи покаже Україна кращий результат?
Успіх в цьому почині став би великою підмогою державі, яка зводить кінці з кінцями завдяки 15-мільярдному допоміжному кредиту МВФ. Проте якщо Україні не удасться завоювати довіру бізнесу і громадян, якщо платники податків не вийдуть з тіні, то країна може ще сильніше впасти в залежність від допомоги МВФ.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас