ЄС підсилює фінансовий контроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС підсилює фінансовий контроль

Казна та Політика
473
Під час дводенної зустрічі в Брюсселі міністри фінансів ЄС затвердили нову систему фінансового регулювання в Євросоюзі, призначену для запобігання фінансовим кризам в майбутньому.
Реформа передбачає заснування спеціального європейського органу, який оцінюватиме існуючі ризики і аналізуватиме стан фінансової системи, а також трьох регуляторів, які здійснюватимуть нагляд за банківським сектором, страховими компаніями, а також цінними паперами і біржами. Всі нові організації приступлять до роботи вже 1 січня 2011 р.
Ключовим органом в новій системі буде Європейська рада з системних ризиків (European Systemic Risk Council). Передбачається, що комітет попереджатиме уряди країн ЄС і даватиме рекомендації в разі виявлення істотних проблем, що загрожують загальній фінансовій стабільності. Штат Європейської ради з системних ризиків буде сформований з фахівців Європейського центрального банку, хоча офіційно між цими структурами зв'язку не буде.
Також з 1 січня 2011 р. почнуть роботу три спеціалізовані наднаціональні регулятори: Європейська банківська організація (European Banking Authority) в Лондоні, Європейська організація страхування і пенсійного забезпечення (European Insurance and Occupational Pensions Authority) у Франкфурті і Європейська організація з цінних паперів і ринків (European Securities and Markets Authority) в Парижі. Ці органи зможуть контролювати фінансові інститути країн Євросоюзу в разі згоди керівництва цих країн і тоді, коли внутрішні фінансові регулятори будуть не в змозі впоратися з труднощами, що виникають.
Нові європейські регулятори виконуватимуть функцію контролю фінансових питань усередині Євросоюзу, які можуть вплинути на загальну економічну і фінансову стабільність ЄС. Крім того, нові органи зможуть виступати і в ролі арбітра в спірних питаннях між регуляторами різних країн Євросоюзу. Ще однією важливою функцією, яка покладається на новостворені організації, буде контроль за рейтинговими агентствами, які в період кризи відігравали важливу роль в створенні настроїв на фінансових ринках, що часом вело до ажіотажу і спотворення реальної ціни фінансових інструментів.
Міністри фінансів країн Євросоюзу схвалили новий порядок формування національних бюджетів у ЄС. Віднині бюджети остаточно затверджуватимуться національними парламентами лише після рекомендацій Єврокомісії і урядів інших країн ЄС. Таким чином, Євросоюз розраховує попередити розростання дефіцитів національних бюджетів окремих країн, які з часом можуть перерости в бюджетні кризи, подібні до грецької, загрозливі фінансовій стабільності всього Євросоюзу.
Починаючи з 2011 р. уряди окремих країн-членів ЄС представлятимуть проекти основних показників національних бюджетів у Європейську комісію до кінця квітня. Представники Європейської комісії і міністри фінансів інших країн ЄС зможуть обговорити проекти національних бюджетів протягом трьох місяців, з тим щоб до кінця липня представити свої рекомендації і оцінки, наскільки планований тією чи іншою країною бюджет відповідає вимогам загальноєвропейської фінансової політики, а також урядом країни, що заявляється, планам скорочення бюджетного дефіциту. Період після подання проекту бюджету на погодження і до його остаточного затвердження названий "Європейським семестром", а сама новація має значно укріпити фінансову дисципліну в Євросоюзі.
Тим часом міністрам фінансів ЄС не вдалося досягти компромісу з питання введення податку на банківські транзакції. Німеччина, Франція і Великобританія, які заявили про введення такого податку в червні цього року, стверджують, що податок допоможе європейським країнам компенсувати витрачене на порятунок своїх банків. У Великобританії податок почне діяти з 2011 р., де влада має намір зібрати додатково майже $3 млрд. Німеччина планує ввести податок трохи пізніше, з січня 2012 року. Влада Франції представить параметри нового податку восени при обговоренні держбюджету на 2011 р.
Найрішучішим противником введення податку є Швеція, де подібний податок вже діяв у кінці 90-х рр. і згодом був скасований. "Ми вважаємо, що це негативно позначиться на прибутковому податку. Крім того, це може змусити компанії перевести свою фінансову діяльність за межі Європи, що, зрештою, також погано позначиться на прибутковому податку. Як бачите, логічніше ввести простий банківський збір", - заявив міністр фінансів Швеції Андерс Борг.
Його точку зору розділила міністр фінансів Іспанії Єлена Сальгадо, яка заявила, що Мадрид "завжди бачив значні труднощі з введенням такого податку". Єврокомісія в підготовленій напередодні міністерської зустрічі аналітичній записці також висловила сумнів в ефективності і корисності податку на банківські транзакції.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас