Банкіри хочуть позбавитися від гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри хочуть позбавитися від гривні

Валюта
15314
Приплив депозитів у банківську систему веде до зростання збитковості фінансових установ, які зобов'язані виплачувати вкладникам відсотки, не маючи можливості направляти гроші на кредитування. У вересні порятунком банкірів від надлишку ліквідності будуть ПДВ-облігації, але вже в жовтні фінансове лобі спробує добитися легкої девальвації гривні, аби перенаправити кошти вкладників на купівлю валюти.
За підсумками серпня 2010 р. гривневих депозитів у банках було всього на 9,5 млрд. грн. менше, ніж в 2008 р. - на початку фінансової кризи. За обсягом валютних вкладів банки також поки не досягли докризового показника - вкладам в доларовому еквіваленті бракує $0,8 млрд., щоб досягти докризового рівня. Якщо ж говорити про вклади населення, то приватні особи не лише повернули обсяг своїх заощаджень в банках до докризового рівня, але навіть перевищили поріг серпня 2008 р. - на 48 млрд. грн. У свою чергу, підприємства ще не донесли в банки близько 5 млрд. грн., щоб повернути рівень своїх вкладів у фінустановах до показників восьми місяців 2008 р.
Незважаючи на загальний позитив, ця тенденція чітко характеризує процеси, що відбуваються сьогодні в економіці України. Незважаючи на подолання кризи всіма світовими економіками, українські виробники поки не змогли повернутися до нормальної роботи. Тоді як соціально орієнтований і популістський курс двох урядів призвів до значного збільшення обсягів коштів у кишенях громадян країни.
Дисбаланс між купівельною спроможністю населення і виробничими потужностями підприємців вже призвів до подорожчання всіх груп продовольчих товарів (інфляція з початку року вже перевищила двозначне число і становить 10,1%).
При цьому тенденції такі, що показник зростання цін лише збільшуватиметься через те, що банки не кредитують економіку. Оптимісти можуть заперечити, що математичний підрахунок показує протилежне - в порівнянні з серпнем 2008 р. обсяги гривневих кредитів, виданих підприємствам, збільшилися на 107 млрд. грн. Проте детальний аналіз показує, що за цією цифрою криється конвертація валютних позик, виданих бізнесу, в гривню - на $13 млрд.
В той же час, якщо навести дані НБУ щодо обсягів валютного кредитування до доларового еквіваленту, то за підсумками серпня 2008 р. (курс НБУ - 4,85 грн../$1) банки видали в реальну економіку $39,7 млрд., тоді як кредитні вимоги фінустанов до економіки через два роки складають $24 млрд. - на $15,7 млрд. менше.
Тобто якщо навіть врахувати конвертацію кредитів з валюти в гривню, все одно виходить, що виробнича сфера України недолічується близько $2,7 млрд. кредитів.
В поточних умовах нові депозити, які в банки несуть в першу чергу громадяни, є сущою карою для фінансових установ. У розпорядженні банківської системи на сьогодні - близько 10 млрд. грн. (залишки на коррахунках за вирахуванням резервів) зайвих грошей.
Не маючи можливості вкладати залучені кошти в економіку, банкіри змушені постійно нести процентні витрати, оплачуючи вкладникам відсотки по вкладах.
За підсумками восьми місяців поточного року банківська система вже зазнала збитків на 8,5 млрд. грн., левова частка яких сформована не за рахунок резервів під проблемні кредити (ці резерви в більшості своїй були сформовані за підсумками 2008-2009 рр.), а за рахунок негативної операційної рентабельності.
Індикатором поганого фінансового стану банківської системи є співвідношення CIR (Cost/Income Ratio) - співвідношення операційних витрат банку до операційних доходів. Для вітчизняної банківської системи цей показник становить близько 69%, хоча прийнятним в банківській практиці вважається рівень до 50%.
У вересні порятунком банкірів від надлишку ліквідності будуть ПДВ-облігації, емісію яких завершив уряд. Позбавлені живих грошей підприємства-експортери будуть змушені скоріше позбавлятися від паперів, продаючи їх банкам. Але це лише відстрочення вирішення проблеми надлишкової ліквідності, яка прибуває в банки з швидкістю близько 5-6 млрд. грн. на місяць.
Тому цілком можливо, що вже в жовтні фінансове лобі спробує добитися легкої девальвації гривні - на 1-2%, щоб перенаправити кошти вкладників з банків на купівлю валюти.
Легка девальвація, до речі, вигідна і Нацбанку, для якого новий етап скупки населенням валюти, - спосіб сповільнити інфляційні процеси в країні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас