25-відсотковий "податковий пряник" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

25-відсотковий "податковий пряник"

Казна та Політика
2290
До Євро-2012 уряд обіцяє звільнити ресторанний бізнес від сплати податку на прибуток. Про це днями заявив віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков. Мовляв, таким "податковим пряником" влада хоче змусити заклади громадського харчування розвиватися.
У рамках підготовки України до фіналу чемпіонату Європи з футболу 2012 року урядовці планують запропонувати вітчизняному ресторанному бізнесу п’ятирічну нульову ставку податку на прибуток. А тим закладам громадського харчування, які спроможуться встановити розрахункові термінали хоча б для карт Visa та MasterCard і надрукувати своє меню англійською, - ще й безкоштовну "державну рекламу". За словами Колеснікова, в Кабміні сьогодні обговорюють можливість розміщення в усіх урядових друкованих і електронних каталогах даних про ресторани та кав’ярні, які виконають вищезгадані умови.
20% "щасливчиків"
Експертів ресторанного бізнесу відверто здивувала така урядова ініціатива. Економічне підґрунтя в таких діях -переводити увесь сектор громадського харчування на нульову ставку оподаткування прибутку, як зазначає президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, побачити тяжко. Швидше сьогодні є необхідність точкової державної підтримки розвитку малого ресторанного бізнесу, скажімо, придорожніх кафе чи закладів харчування, розташованих у популярних серед туристів місцях, зауважує експерт.
Тим часом увесь вітчизняний ресторанний ринок в абсолютній мірі скористатись "податковим пряником" не зможе. Більша частина ресторанів і кав’ярень України працюють на спрощеній системі оподаткування або ж, як суб’єкт підприємницької діяльності, на фіксованій ставці податкового платежу. Тобто вони й так не сплачують податок на прибуток. "Лише для 20% рестораторів України урядова ініціатива зможе стати хоча й невеликою, але економією", - коментує ресторанний аналітик Ольга Насонова.
Втім, проект, який запропонував Колесніков, експерт вважає стратегічно грамотним. Адже він передбачає, хоча й досить опосередковано, розвиток вітчизняного ресторанного бізнесу. Пропозиція, озвучена віце-прем’єр-міністром, має передусім психологічний характер, вважає Насонова. З таким нововведенням, на її думку, ресторанне господарство стане більш привабливим для вкладення капіталу і входження до нього людей з іншого, більш жорстко регламентованого бізнесу. Насиченість же цього ринку, яка, за оцінками експертів, по різним сегментам навіть у великих містах складає не більше ніж 50%, цілком дозволяє таке розширення.
У тінь, аби зберегти останні відсотки рентабельності
Підрахувати ж, скільки втратить бюджет через звільнення ресторанного бізнесу від сплати податку на прибуток, майже неможливо. Адже офіційний оборот ринку, за даними статистики, невеликий. Тому податок на прибуток, який показують ресторани, має досить незначну вагу в державному бюджеті. "Офіційні цифри по одному ресторану коливаються в межах від двох до п’яти тисяч гривень", - наводить дані ресторанний аналітик Ольга Насонова.
Проте реальний оборот ринку майже у два з половиною рази більше, ніж заявлений. Майже всі ресторатори сьогодні штучно занижують показники своєї дохідності. "Якщо на день дохід середньостатистичного ресторану - три тисячі гривень, то по касі пробивають лише тисячу. Є заклади по Києву, де виручка становить 20 тисяч гривень на день, а вони відображають лише три тисячі, - розповідає Насонова. - Це, звичайно, не від хорошого життя. Якщо вони покажуть всю виручку, то після сплатити з неї 20% ПДВ і 25% податку з прибутку самим вже нічого не лишиться".
Показник прибутковості ресторанного господарства сьогодні, у порівнянні з його докризовим рівнем, упав удвічі. "Якщо до кризи середня рентабельність становила 15-20%, то сьогодні 7-10% прибутковості ресторану вважається дуже хорошим показником", - розповідає Насонова. Крім того, за останній рік в Україні, за даними експертів, закрилося близько тисячі ресторанів. Хоча об’єм ринку в абсолютному вимірі й зростає в середньому на 10% за рік, це лише за рахунок підвищення цін на продукти харчування і напої, відповідно - зростання вартості страв у меню.
Ресторани закривають... Iнтернет-клуби, державні інспекції і ціни на продукти
Нинішніх активів українського ресторанного бізнесу вистачить, аби забезпечити попит на їхні послуги до Євро-2012, переконані опитані експерти. Однак це, як зазначають вони, залежить далеко не від податку на прибуток. Багато інших факторів сьогодні грають проти вітчизняних рестораторів. Передусім це ситуація на ринку нерухомості. Більшість ресторанів в Україні працюють на орендованих площах. І почастішали випадки, особливо за останній рік, коли ресторану створюють конкуренцію інтернет-клуби. Адже останні можуть запропонувати власнику більшу суму за оренду. "По Києву я вже знаю п’ять прикладів, коли закривалися кафе, а на їхньому місті відкривалися інтернет-клуби", - розповідає Ольга Насонова.
Далеко не останню роль для ускладнення життя ресторанному бізнесу відіграє й подорожчання продуктів харчування. І третій фактор, який називають експерти, це так звані "зусилля" держави з контролю ресторанного бізнесу. За березень-квітень цього року практично всі заклади громадського харчування України мучили штрафами санепідемстанції, пожежні інспекції, організації, які погоджують вивіски... "У столиці значні проблеми рестораторам створює така організація, як "Благоустрій". Адже літні тераси працюють, а документів на них у більшості ресторанів немає. Бо отримати їх практично неможливо", - розповідає Насонова.
Тож суми штрафів і "відкупних" від пильного ока державного контролю сьогодні в декілька раз перевищують суму запропонованого "податкового пряника". І досвідчені ресторатори, зі слів аналітика, з доброю долею скептицизму ставляться до урядової ініціативи щодо 25-відсоткової "знижки". Хоча й приємно, що не доведеться віддавати ті дві-п’ять тисяч, проте особливого поліпшення для свого бізнесу вони не відчують.
Готельний досвід та прорахунки
Нагадаємо, готельний бізнес, відповідно до чинного законодавства, на даний час вже звільнений від загальнообов’язкового платежу з прибутку. Хоча, як зауважив Колесніков, в Україні все ж ще не вистачає готелів, аби належно розмістити гостей та учасників Євро-2012.
Тому уряд сьогодні змушений працювати над додатковою фінансовою мотивацією. Аби власники готельного бізнесу розширяли свої "володіння" та додавали їм зірок, за словами віце-прем’єр-міністра, влада навіть готова відшкодовувати відсоткову ставку за використання кредитів готельників, взятих на модернізацію.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас