"Ъ": Національну комісію беруть під регулювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Національну комісію беруть під регулювання

Казна та Політика
249
Блок Юлії Тимошенко пропонує зменшити повноваження Національної комісії регулювання електроенергетики. Таким чином опозиція намагається покласти на Кабмін всю повноту відповідальності за підвищення тарифів. Законопроект підтримують "НУ-НС і комуністи, що значно підвищує його шанси на прийняття. Це політичне рішення, але в разі його прийняття постраждає в першу чергу інвестиційна привабливість України, зазначають експерти.
Вчора заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв повідомив, що до кінця тижня до Верховної ради буде внесений законопроект, яким передбачається надання Кабінету міністрів права припиняти будь-які рішення Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ). Соболєв уточнив, що після схвалення документа БЮТ ініціюватиме прийняття постанови Верховної ради (ВР), в якому зажадає від уряду знизити ціну газу для населення. "Якщо Кабмін його проігнорує, у нас будуть підстави поставити питання про відставку уряду", - заявив він.
Вартість газу для теплокомуненерго і населення зросла на 50% з 1 серпня, і в НКРЕ не виключають, що вона зростатиме і далі. БЮТ ініціював ухвалення законопроекту про відміну цього рішення, проте погоджувальна рада ВР не підтримала ініціативу фракції, посилаючись на те, що парламент не має права втручатися в діяльність НКРЕ. В той же час вчора рада підтримала винесення на розгляд ВР нинішнього законопроекту. "Документ може бути підтриманий депутатами, оскільки уряд, який відповідає за економічний стан країни, повинен мати можливість впливати на рішення НКРЕ", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Тарас Стецьків (НУ-НС). Про намір підтримати законопроект заявили і у фракції КПУ. Для прийняття документа необхідно 226 голосів, а БЮТ, НУ-НС і КПУ в сумі мають 254.
В прес-службі НКРЕ ініціативу БЮТ не коментують. Учасники ринку оцінюють її негативно. "Це крок назад в питанні функціонування енергоринку. Фактично ми можемо втратити незалежного регулятора, який є в будь-якій країні Євросоюзу і в інших розвинених країнах", - говорить голова правління "Київенергохолдингу" Юрій Бондар. Він вважає, що таке рішення здатне знизити інтерес європейських і американських енергокомпаній до інвестицій в українські генерації і обленерго. "НКРЕ і Мінпаленерго намагаються реформувати ринок, ввели перші аукціони з продажу електроенергії, що збільшує інтерес інвесторів до сегменту, а тут приймається рішення, яке відкидає нас на 10 років назад", - погоджується голова правління "Полтаватеплоенерго" Володимир Чернявський. Якщо НКРЕ стане залежним від Кабміну, знизиться вартість енергокомпаній, що підлягають приватизації, вважає він.
"Поява незалежного регулятора дозволила, наприклад, залучити в українську енергетику американського інвестора - компанію AES", - говорить начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн. Він нагадує, що зарубіжні компанії, які цікавилися українським ринком, наприклад Electricite de France, навіть рекомендували максимально підсилити незалежність НКРЕ. Їх не влаштовувало, що в діяльність регулятора втручається президент і уряд, в чиїх повноваженнях - призначення членів комісії і узгодження рішень про підвищення цін на енергоносії. Шєїн говорить, що посилення ролі НКРЕ передбачене і в ухваленому в липні законі про лібералізацію газового ринку. Раніше єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що виконання закону про лібералізацію ринку газу є однією з умов виділення європейськими банками $2,57 млрд на модернізацію української ГТС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас