Президент Киргизії пригрозила НП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Киргизії пригрозила НП

Казна та Політика
327
Президент Киргизії Роза Отунбаєва вчора пригрозила ввести в республіці надзвичайний стан і відкласти намічені на 10 жовтня парламентські вибори - якщо партії, що беруть участь у них, дестабілізуватимуть обстановку. Таким дестабілізуючим чинником може стати суд, що почався вчора, над колишнім мером Бішкека Наріманом Тюлєєвим - експерти вже назвали його справу політичною.
Про можливе введення в Киргизії надзвичайного стану президент республіки Роза Отунбаєва заявила вчора на форумі, присвяченому майбутнім парламентським виборам. Вона попередила, що "будь-які спроби учасників передвиборної боротьби, спрямовані на дестабілізацію обстановки, розпалювання міжетнічних конфліктів, присікатимуться в рамках закону". "Ці вибори є доленосними для нашої країни, - пояснила Роза Отунбаєва.- І я закликаю партії відмовитися від конфліктів, агресії, підігрівання напруги і дотримуватися підписаних домовленостей про правила поведінки під час виборів".
Вибори до парламенту Киргизії призначені на 10 жовтня. До 10 вересня, коли буде дозволена передвиборна агітація, залишилося всього декілька днів, проте з 28 партій, що подали заявки на участь у виборах, реєстрацію пройшли поки трохи більше половини. Вчора ЦВК відмовила в реєстрації опозиційної партії "Бутун Киргизстан", лідером якої є екс-секретар ради безпеки Адахан Мадумаров. Поки юристи намагаються довести членам ЦВК необґрунтованість їхніх претензій, прибічники партії готуються провести в столиці мітинг протесту.
За даними незалежних опитувань, лідирують розкручені ще до квітневої революції партії, очолювані колишніми віце-прем'єрами тимчасового уряду: "Ата-Мекен" Омурбека Текебаєва, "Ак-Шумкар" Теміра Сарієва і Соціал-демократична партія Киргизії (СДПК) Алмазбека Атамбаєва. У потилицю їм дихають опозиційні "Ата-Журт", "Республіка", "Бутун Кургизстан" і "Ар-Намис". Проте навіть лідерів гонки сильно непокоїть тенденція зниження їх рейтингу. Майже половину прибічників розгубили "Ата-Мекен" і СДПК. Зі всіх партій, представлених в нинішній владі, рейтинг зростає лише в "Ак-Шумкар" колишнього куратора фінансового блоку уряду Теміра Сарієва.
Проблемами, які відчувають близькі до влади партії, а також нестабільністю в країні, намагається скористатися опозиція. Вчора до Бішкека з Москви повернувся популярний в столиці колишній мер Наріман Тюлєєв - він зареєстрований кандидатом в депутати від опозиційної партії "Ата-Журт". Після "революції тюльпанів-2" генпрокуратура порушила стосовно нього кримінальну справу і оголосила в розшук.
Після прильоту до Бішкека Тюлєєва декілька годин протримали в аеропорту Манас, а потім відвезли на допит в МВС. Там екс-меру пред'явили звинувачення в отриманні хабара у розмірі $30 тис. Але викликаний для надання свідчень свідок відмовився від своїх претензій і вибачився перед колишнім градоначальником. Тоді влада підключила важку артилерію - поговорити з колишнім мером прибув віце-прем'єр тимчасового уряду Азімбек Бекназаров.
Як розповів сам Наріман Тюлєєв, насамперед йому запропонували підписати акт про економічну амністію. Згідно з кодексом "Про вибори", зареєстрований кандидат не може бути притягнений до кримінальної відповідальності, затриманий, арештований або підданий заходам адміністративного стягнення, а порушення кримінальної справи не є підставою для заборони брати участь у виборній кампанії. Проте віце-прем'єр Бекназаров, за словами екс-мера, заявив йому, що оскільки тимчасовий уряд перебуває поза правовим полем, то і заходи стосовно колишнього градоначальника будуть прийняті без дотримання чинного законодавства.
Головна вимога, яку пред'явив представник нової влади представнику колишньої влади, - забути про політику і залишити лави партії "Ата-Журт". Інакше, мовляв, той сидітиме на нарах. Інший високопоставлений чиновник уряду, який попросив не називати його імені, відверто заявив: "Як тільки з екс-мера виб'ють гроші, йому відразу дадуть спокій".
Проте платити за свою свободу і полишати політику опальний мер навідріз відмовився. Тоді його справу передали до суду. Будівлю суду тут же щільним кільцем оточили прибічники колишнього градоначальника.
Опитані киргизькі експерти переконані, що справа Нарімана Тюлєєва політична і вона може вийти боком самому тимчасовому уряду, викликавши дестабілізацію в країні. В цьому випадку буде поставлений хрест на парламентських виборах - як вчора і пообіцяла президент Отунбаєва.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас