Європарламент відмовився штрафувати депутатів за пропуски засідань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент відмовився штрафувати депутатів за пропуски засідань

Казна та Політика
170
Глави фракцій Європарламенту виступили з пропозицією позбавити частини добових виплат депутатів, які пропустять сьогоднішній виступ глави Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. На думку ряду парламентаріїв, прогули подібних важливих засідань неприпустимі і повинні каратися суворо. Втім, інші депутати ініціативу колег не підтримали, і облік присутніх введений не був, повідомляє РБК daily.
За словами голови Європарламенту Єжи Бузека, намічене на сьогодні засідання є особливо важливим, а в минулому багато депутатів ігнорували навіть такі збори. Ініціатори штрафних санкцій запропонували попросити парламентаріїв три рази підтвердити свою присутність натисненням кнопки. Тих, хто її не натисне, пропонувалося позбавити цілком або частково добової надбавки, що становить 238 євро.
Такі штрафи, проте, припали зовсім не до душі парламентарям. Багато хто з них обурилися і заявили, що прийдуть на засідання, але в перерахунку брати участь не стануть або ж взагалі демонстративно пропустять виступ глави Єврокомісії і подальші дебати. "Нас вибрали вільно, і ми можемо самі вирішувати, якими є наші пріоритети. Я збирався піти на дебати, але якщо буде електронна перевірка, то я не піду", - заявив депутат від Німеччини Бернд Посселт.
У результаті керівництво парламенту відмовилося від ідеї введення штрафів. Як заявив голова Є.Бузек, необхідно буде розробити інші, менш жорсткі методи збільшення відвідуваності засідань. "Це вимога до нас. Ми знаходимося перед мільйонами людей, які нас вибрали", - підкреслив він.
Незважаючи на те, що штрафи введені не були, виступ Ж.М.Баррозу прийшли послухати близько 600 депутатів з 736, причому були присутні навіть ті, хто спочатку збирався пропустити засідання. Що призвело до такої високої відвідуваності - загроза покарання або вмовляння Є.Бузека, - залишається тільки здогадуватися.
Нагадаємо, Європарламент - не перший законодавчий орган, який виступив з ініціативою покарання для прогульників. Так, депутати російської Державної думи вже неодноразово пропонували ввести штрафи для тих, хто пропускає засідання. Остання пропозиція надійшла в травні цього року від єдиноросів. З їхньої точки зору, можливі два варіанти покарання: прогульників можна або позбавляти зарплати за день відсутності, або відбирати у них депутатський мандат. Як заявив заступник секретаря президії генради партії "Єдина Росія" Сергій Неверов, фракція парламентської більшості може ініціювати відповідні поправки в законодавство. Втім, опозиція назвала ідею покарань шантажем і висловила сумніви в тому, що подібні санкції відповідають чинному законодавству.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас