Україна переконує Росію, що "Південний потік" - марна витрата грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна переконує Росію, що "Південний потік" - марна витрата грошей

Енергетика
316
Київ розраховує переконати Москву відмовитися від будівництва "Південного потоку" на користь максимального використання газотранспортної системи України, заявив глава українського МЗС Костянтин Грищенко.
"Нам необхідно знайти довгострокові спільні інтереси: транспортування максимально великого об'єму газу саме по нашій газотранспортній системі", - сказав Грищенко в інтерв'ю українській службі Бі-бі-сі після закінчення візиту до Лондона.
"Ми переконуємо росіян, що "Південний потік" просто не потрібний. Що це марна витрата грошей і створення додаткових екологічних проблем - і не лише екологічних - в басейні Чорного моря", - підкреслив український міністр.
"На жаль, попередній уряд настільки попрацював над тим, щоб створити переконаність у багатьох з тих, хто займається газовою проблематикою в Росії, що розраховувати на нас важко, що тепер це вимагає додаткових зусиль і певного часу. Сподіваюся, що ми переконаємо", - заявив Грищенко.
На питання, чому Україна хоче переглянути ціни на газ і газові домовленості з Росією, глава МЗС України відзначив, що "в цих угодах є багато такого, що не відповідає тому, що називається баланс інтересів двох сторін".
"На жаль, попередній уряд, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписали такі угоди, які по суті поставили Україну в таке становище, в якому ми ніколи не були під час незалежності", - сказав глава МЗС України.
"Ми виходимо з цієї проблеми з великими труднощами, але вже значною мірою вирішили найголовніше і невідкладне - ми добилися знижки протягом наступних десяти років", - підкреслив міністр.
Торкаючись переговорів з Росією про делімітацію Керченської протоки і Азовського моря, Грищенко відзначив, що для української сторони, "принципово важливо те, що кордон має проходить по лінії, яка, - як ми не просто вважаємо, ми упевнені, ми це знаємо - існувала ще між Українською РСР і РСФР в рамках Радянського Союзу".
"В російської сторони небагато інший підхід. Вони вважають, що по морських внутрішніх водах жодні кордони не проводилися", - пояснив міністр.
"Ми повинні шукати можливості переконати своїх партнерів у тому, що ми готові надати їм повномасштабні гарантії того, що сам по собі кордон не створить якихось перешкод або труднощів у судноплавстві для російських - як торгівельних, так і військових кораблів. І що ми не будемо - і ми не збираємося - допускати в Азовське море військові кораблі якихось третіх країн", - заявив глава МЗС України.
"Таким чином, ця розмова - складна, інколи вона також переплітається з іншими темами. Але ми в першу чергу концентруємося на тому, що необхідне і для Росії, і для нас - проведення кордону в Керченській протоці і в Азовському морі", - підкреслив він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас