Рада ЄС затвердила створення наднаціональних органів фінансового контролю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ЄС затвердила створення наднаціональних органів фінансового контролю

Казна та Політика
202
Рада міністрів фінансів Європейського союзу у вівторок затвердила законопроект, спрямований на посилення фінансового контролю в ЄС, що передбачає створення наднаціональних органів нагляду за фінансами всіх країн-членів союзу, йдеться в комюніке Ради ЄС.
"Реформа має на меті створити нову підставу для (фінансового - ред.) нагляду в Європі, заповнивши (законодавчі - ред.) порожнечі, що виявилися під час фінансової кризи", - підкреслюється в документі.
Зокрема, вона передбачає створення трьох нових наднаціональних органів нагляду над банками, страховими компаніями і фінансовими ринками. Вони матимуть вплив на процес фінансового нагляду країн-членів ЄС. Досі він перебуває у винятковому віданні держав.
В рамках реформи буде створений "європейський комітет аналізу системних ризиків", який попереджатиме уряди країн ЄС і даватиме рекомендації в разі виявлення істотних проблем, що загрожують загальній фінансовій стабільності.
Дискусії тривали декілька місяців і були нелегкими. Зокрема, Великобританія побоюється ослаблення Брюсселем традиційної ролі Лондонського Ситі і постаралася максимально обмежити повноваження наднаціональних структур.
Принципової згоди щодо проекту угоди між представниками Європейської комісії, країн-членів ЄС і Європарламенту було досягнуто минулого четверга. Тепер його затвердила Рада ЄС. Для набрання чинності його в 2011 році необхідно провести формальне затвердження Європарламентом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас