Відсутність бази даних про сертифікацію створює проблеми на митниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсутність бази даних про сертифікацію створює проблеми на митниці

Казна та Політика
415
Електронна база даних державного підприємства "Український науково-дослідний і учбовий центр проблем стандартизації, сертифікації і якості" (Укрсепро) припинила працювати ще 12 серпня. Досі неможливо перевірити, на підставі чого видавався сертифікат і чи дійсний він. За словами співробітників самого підприємства, ця ситуація ніяк не ускладнило митне проходження товарів.
Однак офіційні представники української митниці заявляють протилежне. Відповідно до законодавства, процедура сертифікації проходила таким чином: сертифікація в Укрсепро, внесення даних до Єдиного реєстру, передача даних на митницю підприємством Укрсепро (до 12 годин дня, наступного за днем видачі сертифікату), надання інформації про сертифікацію з боку власника товару, митне оформлення.
До 17 серпня Державній митній службі взагалі не надавалася інформація підприємством Уксепро. З 18 серпня передача даних поновилася, але із затримками. І не дивно. Адже держпідприємство не могло зупинити роботу. Але відсутність даних в електронному форматі, природно, затягувала процес. До сьогоднішнього дня митниця отримує інформацію із затримками. Це, відповідно, позначається і на швидкості митного оформлення товарів.
Митниця намагається боротися з цим форс-мажором, оформляючи товари на підставі оригіналів сертифікатів якості, свідоцтв про визнання відповідності і рішень органів сертифікації.
В той же час, в прес-службі Держспоживнагляду від будь-яких коментарів відмовляються, посилаючись на те, що факт знищення даних розслідується прокуратурою.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас