Київ привітають з поверненням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ привітають з поверненням

Казна та Політика
2128
В Києві продовжується процес повернення в міську власність найбільших компаній. Вчора Генпрокуратура оголосила про намір повернути місту акції трьох підприємств - "Київхімволокна", "Київгазу" і "Київводоканалу". Учасники ринку стверджують, що це вигідно підприємцям Василю Хмельницькому і Андрію Іванову. Тим часом вчора було оголошено про арешт відразу декількох київських чиновників. Політологи вбачають зв'язок між цими подіями. На їх думку, таким чином Партія регіонів прагне остаточно усунути мера Києва Леоніда Черновецького від управління містом.
Арешти чиновників
Вчора стало відомо, що Печерський районний суд Києва постановив заарештувати чиновників Київської міської держадміністрації (КМДА) і секретаріату Київради, звинувачених в здійсненні злочинів за ч. 2 ст. 367 ("службова недбалість") КК, що передбачає покарання від двох до п'яти років позбавлення волі. Відповідні документи опубліковані на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.
Перше рішення було прийняте 2 вересня за поданням старшого слідчого управління СБУ в Києві стосовно начальника Головного управління (ГУ) охорони культурної спадщини КМДА Руслана Кухаренка. Досудове слідство встановило, що в 2007-2009 роках підозрюваний уклав з двома фізичними особами п'ять додаткових угод про надання ГУ юридичних послуг, пов'язаних з представленням інтересів управління в судових інстанціях, і підписав акти, на підставі яких з цими особами були здійснені розрахунки на загальну суму 640,9 тис. грн. В результаті позапланової перевірки, проведеної Контрольно-ревізійним управлінням Києва, було встановлено, що в результаті цього ГУ охорони культурної спадщини КМДА були заподіяні збитки на суму 640,9 тис. грн. 30 серпня підозрюваний був затриманий. 3 вересня Печерський суд постановив узяти під варту начальника управління землекористування і містобудування Світлану Макєєву, звинувачену в невиконанні своїх обов'язків, що призвело до "безпідставного виділення земельних ділянок" на суму 7,7 млн грн. Відповідну кримінальну справу було порушено 30 серпня, а 31 серпня підозрювану затримали.
Акції вимагають повернути
Арештами чиновників КМДА справа не скінчилася. Вчора в прес-службі Генеральної прокуратури розповіли, що відомство оскаржує продаж акцій трьох найбільших компаній, що належать місту, компанії "Новий регіон", яку пов'язують з В'ячеславом Супруненком - зятем мера Києва Леоніда Черновецького. Зокрема, Генпрокуратура звернулася до Господарського суду Києва з вимогою повернути у власність міста 51% акцій ВАТ "Київхімволокно", 28,46% "Київгазу" і 25,46% "Київводоканалу".
Пакет акцій "Київхімволокна" був проданий Головним управлінням комунальної власності КМДА 19 травня 2009 року. Пакети акцій "Київгазу" і "Київводоканалу" - ще 18 березня. Цю інформацію підтвердив перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Олександр Попов. При цьому він не став повідомляти інші подробиці, аби "не нашкодити справі".
За оцінками Генпрокуратури, заподіяний бюджету Києва збиток становить 16,36 млн грн. "Це навіть занижені оцінки, тому що тільки пакет акцій "Київгазу", який оцінюється деякими експертами в $10 млн, був проданий менш ніж за 5 млн грн." - розповіло джерело в ГПУ. В той же час Максим Шєїн з ІК "Брокеркредитсервіс" оцінює 28,46% "Київгазу" в $12-14 млн. Своїми рішеннями від 31 серпня і 1 вересня Госпсуд Києва наклав арешт на акції підприємств.
Подальший розгляд справ у суді призначений на 14 вересня. Раніше Генпрокуратура звернулася в Госпсуд Києва з позовом, в якому попросила зобов'язати "Новий регіон" повернути в комунальну власність 80% акцій компанії "Київміськбуду".
Вчора в рамках цієї справи суд дозволив виїмку документів в Експобанку і банку "Хрещатик".
За словами джерела в "Київгазі", відчуження акцій нібито було здійснено на користь сім'ї мера Києва Леоніда Черновецького, але при цьому були ущемлені інтереси контролюючих акціонерів компанії - підприємців Василя Хмельницького і Андрія Іванова. Він нагадав, що 60% акцій "Київгазу" управляє ЗАТ "Компанія 'Київенергохолдинг'" Хмельницького та Іванова. "Обидва підприємці готові були купити цей пакет акцій на конкурсі, проте його досить швидко і несподівано продали компаніям Леоніда Черновецького. Коли акції будуть повернені місту, нинішні контролюючі акціонери знов отримають можливість придбати пакет. Отже, це розгляд на їх користь", - сказав співрозмовник.
Голова правління "Київенергохолдингу" Юрій Бондар заявив, що йому взагалі нічого не було відомо про продаж пакету акцій "Новому регіону": "Для мене це було сюрпризом". У приймальні Василя Хмельницького сказали, що він поки не готовий коментувати те що відбувається.
Директор Київського Інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко говорить, що, намагаючись повернути міське майно, Генпрокуратура діє на користь Партії регіонів: "З одного боку, вона допомагає Василю Хмельницькому, який сьогодні в коаліції і контролює при цьому блок Литвина у Верховній раді, - тобто надає сприяння партнерам Партії регіонів, чим зміцнює коаліцію. А з іншого - правоохоронці остаточно позбавляють контролю над фінансовими потоками Леоніда Черновецького, що дозволить владі контролювати їх".
На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, арешти столичних чиновників пов'язані з початком переділу економічної і політичної влади в місті. "Не можна взяти Київ, лише призначивши першим заступником голови КМДА Олександра Попова, скасувавши райради і отримавши більшість у Київраді. Київ можна взяти, коли ви триматимете під контролем всю комунальну інфраструктуру - воду, тепло і газ.
Неможливо ефективно управляти Києвом, не маючи впливу на такі організації, як 'Київгаз' і 'Київводоканал'", - заявив Карасьов, додавши, що в майбутньому варто чекати не лише кримінальних справ стосовно окремих чиновників, але і "реприватизації майна", проданого за рішеннями Київради.
Олег Гавриш, Денис Попович, Андрій Лєдєнєв
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас