"Ъ": Сергія Терьохіна готують до виходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Сергія Терьохіна готують до виходу

Казна та Політика
1578
У Верховній раді, згідно з розкладом пленарних засідань, 9 вересня планується розглянути питання про відкликання народного депутата Сергія Терьохіна (БЮТ) з посади голови комітету з питань податкової і митної політики. В порядку денному не згадується про те, чи існує проект відповідної постанови, а лише вказано, що комітет подав цю пропозицію ще 9 липня і доповідачем вибраний глава регламентного комітету Ради Володимир Макеєнко (Партія регіонів). Макеєнко вчора заявив, що його комітет має намір розглянути дану пропозицію напередодні голосування, тобто 8 вересня.
Для Сергія Терьохіна, який очолює податковий комітет з кінця 2007 року, новина про його відставку, що прозвучала на погоджувальній раді лідерів парламентських фракцій і голів комітетів, не стала несподіваною. Депутат розповів, що ініціатором його відставки ще до парламентських канікул виступив глава підкомітету з питань податку на прибуток Євген Царьков (Компартія), якого підтримали представники коаліції. "До мене підійшов Царьков і вибачився за те, що так вийшло. Я тоді ще не знав, в чому справа, а потім сталося це дивне позачергове засідання комітету, про яке я був повідомлений таким чином, що не зміг на ньому бути присутнім. Саме там він поставив питання про зміщення мене", - повідомив Терьохін. За інформацією Комерсант-Україна, на посаду голови комітету претендує його перший заступник Віталій Хомутинник (Партія регіонів; ПР). Отримати коментарі Хомутинника і Царькова вчора не вдалося.
Свою можливу відставку Сергій Терьохін пов'язує зі спробами коаліції забезпечити безпроблемний розгляд урядового проекту Податкового кодексу. "А зі мною, як вони знають, легкого проходження не буде. Тим більше що від того, яким буде цей кодекс, залежить майбутнє бізнесу більшості депутатів коаліції, окрім комуністів", - пояснює він.
Представники коаліції стверджують протилежне - питання відставки не має політичного підтексту, а викликане формальною причиною: члени комітету невдоволені організаторськими здібностями Терьохіна. За словами глави підкомітету з питань оподаткування суб'єктів ринку небанківських фінансових установ Дмитра Святаша (ПР), Терьохін не зміг організувати регулярну роботу комітету і систематично порушував графіки проведення засідань.
Святаш додав, що питання про відставку сьогодні буде винесено на засідання фракції ПР. Депутат Алла Александровська (Компартія) вважає, що ліберал Сергій Терьохін не може очолювати податковий комітет, тоді як фракція КПУ виступає за жорстке регулювання і держконтроль.
Проти відставки Сергія Терьохіна вчора виступив спікер Володимир Литвин (фракція блоку Литвина входить до коаліції). "Я негативно ставлюся до даної ініціативи, оскільки це призведе до чергового сплеску протистояння", - вважає він. Спікер додав, що члени комітету повинні самостійно розібратися в ситуації, що склалася, і забезпечити ефективну роботу комітету.
На думку директора Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимира Фесенка, без голосів депутатів блоку Литвина рішення прийняте не буде. "Але нічого страшного, блок Литвина і не за такі питання не голосує. Не були прийняті і серйозніші рішення, такі як зміни до Конституції", - відзначив він. Експерт не відкидає, що, якщо Терьохін дозволить профільному комітету без обговорення прийняти проект Податкового кодексу і рекомендувати парламенту голосувати за документ, він збереже свій пост.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас