Уряд підіграє Фірташу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд підіграє Фірташу

Казна та Політика
1031
Одночасно приватні структури на ринку даного енергоносія активізували свої маркетингові зусилля.
Вартість газу на засувках азотних підприємств у вересні досягла $360 за 1 тис. куб. м. "Зростання ціни газу до цієї позначки стало критичним для заводів. Воно не дозволяє виробникам працювати прибутково по всіх продуктах", - вважає Дмитро Гордійчук, начальник департаменту АПК і хімпрому "Держзовнішінформу". З економічної точки зору, це означає, що газова складова у виробленому аміаку досягла $396 на 1 т. Експортна вартість цього продукту нині не перевищує $365 за 1 т. Тому аміак, який ще не покинув стіни заводу, вже не є привабливим товаром з точки зору продажу.
Така ж погана картина і щодо інших експортноорієнтованих продуктів. Так, найбільш ходовий товар на світовому ринку - карбамід - продається зараз в порту "Південному" за ціною $280 за 1 т. Складова газу в його виробництві на підприємствах в середньому дорівнює приблизно $240. Якщо до цієї суми додати $30 транспортних витрат і адмінвитрати, виявиться, що продавати карбамід на експорт теж немає сенсу. Виробництво селітри обходиться хімікам ще дорожче. Частка газу в цьому добриві зараз обходиться $277 на кожній тонні, тоді як селітру в порту "Південному" не продаси дорожче $220. Виходить, що продукція хімзаводів, вироблена у вересні, буде збитковою.
Правда, є й інші думки. Так, аналітик ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко відзначає, що господарям азотних підприємств все ж приносить мінімальний прибуток аміак - не більше 4-5% на кожній тонні. Все-таки прогнози, які вона дає покупцям акцій, невтішні. "Ситуація в цьому секторі при нинішній вартості газу досить складна. Тим більше, якщо врахувати той факт, що протягом двох-трьох років ми не повернемося до цін на добрива на рівні 2008 р.", - вважає експерт. Наприклад, в серпні 2008 р. вартість карбаміду досягла $800 за 1 т. За прогнозами аналітика, до кінця цього року вартість добрив на зовнішніх ринках залишиться на поточному рівні і навіть може знизитися, враховуючи ризик перенесення попиту на весняний сезон.
Новий економічний розклад вже істотно позначився на котируваннях концерну "Стирол" - єдиної хімічної азотної компанії, акції якої ще торгуються на українських майданчиках в кризу. На останніх торгах акції концерну не перевищили $11,5 за штуку, що відповідає рівню капіталізації $315 млн. До кризи вартість такого великого виробника могла перевищити $800 млн.
Свою привабливість велика хімія втратила після того, як в липні її позбавили пільгової ціни на газ. Нагадаємо, раніше, в 2008 р., уряд Тимошенко дозволив цьому сегменту економіки отримувати газ по 1584,4 грн. за 1 тис. куб. м, а також дозволив купувати альтернативний газ в нерезидентів. Вже уряд Миколи Азарова також поблажливо поставився до виробників азотних добрив і встановив у другому кварталі 2010 р. іншу, але вищу пільгову ціну газу - 1644 грн. за 1 тис. куб. м. Тепер, в третьому кварталі, виробники залишилися без підтримки держави. "У вересні, окрім відпускної вартості газу, збільшився тариф на транспортування, відновлена оплата 2%-ної цільової надбавки на газ", - констатує представник "ДніпрАзоту", якому блакитне паливо на засувці обходиться 2950 грн. за 1 тис. куб. м. Кабмін відмовив хімікам в допомозі, аби отримати транш МВФ. Більше того, ГМК і хімпром позбавили можливості отримувати послуги "Укрзалiзницi" і енергогенеруючих компаній із заморожених тарифів.
Найцікавіше те, що попри описані складнощі, ще жодне підприємство не заявило про зупинку виробництва. Тим більше що тепер їм доведеться виживати в буквальному розумінні слова. Те, що хіміки не втрачають надії, може пояснюватися декількома причинами. Перша - зараз ведуться переговори про продаж акцій "Стиролу" і черкаського "Азоту" з перспективою обміну активів на дешевший газ. Друга - зростання цін на продовольство на світових ринках дає підставу передбачити подальше подорожчання добрив. Третя - заводи продають складську продукцію з нижчою собівартістю, яка ще приносить прибуток. І остання - в сховищах підприємств є запас дешевшого газу, який дозволяє "протягнути" виробникам деякий час, поки не вирішиться доля об'ємів газу бізнесмена Дмитра Фірташа - 12,1 млрд. куб. м. За деякими даними, саме з ним ведуться переговори про постачання цього газу хімічній галузі за нижчими цінами, ніж на ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас