В Україні не використовується майже половина потужностей з переробки соняшнику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні не використовується майже половина потужностей з переробки соняшнику

Аграрний ринок
588
Останнім часом головною гордістю українських виробників соняшникової олії були їхні інвестиційні проекти з модернізації або нарощення переробних потужностей. Наприклад, група "Кернел" Андрія Веревського в 2010 році збільшила обсяги переробки соняшнику на 62%.
Ради цього компанія неабияк витратилася на модернізацію свого Полтавського ОЕЗ і покупку крупного кіровоградського виробника олії Allseeds. Компанія "Агроліга", яка спеціалізується на випуску нерафінованої соняшникової олії, планує збільшити переробні потужності на 180%, інвестувавши в це 2 млн. грн. до кінця 2011 року. $34 млн. має намір витратити на будівництво нового оліяекстракційного заводу компанія "Креатив Груп", активний гравець вітчизняного оліяжирового ринку.
Безумовно, ці проекти свідчать про завидний потенціал компаній і їхні можливості слідувати своїм стратегіям завоювання українського ринку. Проблема лише в тому, що дуже скоро зроблені ними інвестиції можуть виявитися невиправданими, і потужності заводів, щедро профінансовані амбітними інвесторами, простоюватимуть без діла. За даними асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), з кожним роком в нашій країні збільшується профіцит потужностей з переробки насіння соняшнику. У 2010/11 маркетинговому році (МР) він складе близько 43%. Очевидна тенденція, оскільки в минулому МРІ цей показник не перевищував 34%, а в 2008/09 МР - 15%.
Як відзначають фахівці УКАБ, в цьому МРІ виробництво насіння соняшнику складе 6,3-6,4 млн. За словами Марії Колесник, керівника аналітичного департаменту консалтингового агентства "ААА", експорт сировини цього року може зберегтися на рівні минулого року, склавши близько 434 тис. тонн. Примітно, що сукупні потужності українських підприємств дозволяють переробити понад 9 млн. тонн. Таким чином, практично половина виробничих можливостей вітчизняних ОЕЗ залишається незадіяною.
На думку Володимира Лапи, генерального директора УКАБ, в найближчому майбутньому така ситуація призведе до посилення конкуренції за сировину між вітчизняними переробними підприємствами. В той же час, це забезпечить дуже хороші умови роботи для виробників насіння соняшнику. "Надлишок переробних потужностей - краща гарантія, що ціна на соняшник для сільгоспвиробників буде привабливою навіть в період масового збору цієї культури", - вважає Володимир Лапа. Також експерт відзначає, що на початку 2010/11 МР ціни на соняшник в Україні відповідають кон'юнктурі світового ринку, і немає ніяких ознак його сезонного здешевлення.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас