"Ъ": Судді особливого призначення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Судді особливого призначення

Казна та Політика
746
Вища рада юстиції вчора провела своє перше засідання після набрання чинності закону "Про судоустрій і статус суддів", що передбачає, зокрема, істотне розширення функцій ВРЮ. У зв'язку з цим члени ради змінили структуру і штат апарату ВРЮ, розширивши штат управління, яке займалося питаннями звільнення суддів, і створивши новий відділ, який займатиметься призначенням суддів на адміністративні посади. Всього чисельність апарату ВРЮ збільшилася на 21 людину.
Після цього члени ВРЮ приступили до реалізації своєї нової функції за призначенням на адміністративні посади в судах. Як відомо, питання, хто повинен призначати суддів на ці посади, залишалося неврегульованим декілька років. Згідно з новим законом, на адміністративні посади суддів призначає ВРЮ за поданням відповідних рад суддів.
З Ради суддів адміністративних судів у ВРЮ надійшли чотири подання на призначення глав судів, всі вони були підтримані одноголосно. Так, посаду голови Вищого адміністративного суду за собою зберіг Олександр Пасенюк, який керує цим судом з 2005 року. Термін його повноважень витік ще 22 грудня 2009 року, проте рішенням конференції суддів адміністративних судів він був вибраний в.о. голови Вищого адмінсуду.
Перший заступник голови комітету Верховної ради з питань правосуддя Юрій Кармазін ("Наша Україна - Народна Самооборона") назвав це призначення очікуваним. "Значить, Олександр Михайлович (Пасенюк.) влаштовує цю владу, - заявив він.- Поздоровляючи Пасенюка, хочу сказати: хватить боятися, що не призначать - раз вже призначили, треба діяти згідно із законом".
Нового голову отримав і Окружний адміністративний суд (ОАС) Києва - ним став 32-річний Павло Вовк. Нагадаємо, попередній керівник ОАС Києва Олег Бачун був звільнений за порушення присяги. Новий глава ОАС Києва має невеликий досвід роботи в судовій системі: вперше він був призначений суддею в березні 2007 року, а до цього був помічником голови комітету Верховної ради з питань правосуддя, члена ВРЮ Сергія Ківалова (Партія регіонів). "Чи буде він продовжувати роль помічника, залежить лише від його совісті. Принаймні, у нього є шанс почати життя з чистого аркуша не оглядаючись на те, що скаже Ківалов", - підкреслив Кармазін.
Київський окружний адміністративний суд (КОАС) очолив Олег Басай. Раніше він працював суддею Івано-Франківського окружного адмінсуду, проте 30 липня указом президента був переведений на роботу в КОАС. "Ми упевнені, що ви розумієте, яка відповідальність покладена на вас за здійснення правосуддя", - заявив глава ВРЮ Володимир Колесніченко.
Вчора ж був призначений новий керівник Львівського окружного адмінсуду, юрисдикція якого поширюється на вісім областей (Волинську, Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку і Чернівецьку),- ним став Віталій Тертичний. Саме він підписував документи від імені в.о. голови Центрального окружного адмінсуду (ЦОАС), створеного президентом Віктором Ющенком замість розформованого ним Окружного адмінсуду Києва. ЦОАС проіснував менше місяця, а найгучнішим його рішенням стало визначення, підписане Тертичним, про відновлення проведення позачергових парламентських виборів в 2008 році, які, втім, так і не відбулися.
В опозиції вважають, що всі призначення на адміністративні посади в судах здійснюються виходячи з політичних міркувань. "Всіх суддів, призначених на адміністративні посади, потрібно прийняти в Партію регіонів - тоді це відповідатиме порядку, що існував в Радянському Союзі, коли всі судді були членами КПРС", - сказав член комітету з питань правосуддя Сергій Соболєв (БЮТ).
Дев'ять подань на призначення голів судів і їх заступників подала Рада суддів господарських судів. З їх розглядом ВРЮ зволікати не став і вчора призначив, зокрема, нового голову Вищого господарського суду (ВГС). Нагадаємо, впродовж 2009 і 2010 років Верховна рада робила декілька спроб звільнити колишнього главу ВГС Сергія Демченка на тій підставі, що ще в лютому 2008 року йому виповнилося 65 років (граничний вік для судді), проте зняти суддю з формулюванням "у зв'язку з досягненням пенсійного віку" вдалося лише в липні цього року.
Новим главою ВГС став Віктор Татьков. "Ви всі добре знаєте Віктора Івановича, він працював в Донецьку, він шанована і авторитетна людина, всі документи в нормі", - представив Татькова членам ВРЮ Володимир Колесніченко. Раніше Віктор Татьков очолював Донецький апеляційний госпсуд, а в липні був вибраний суддею Вищого господарського суду. Юрій Кармазін вважає це призначення "прогнозованим і політичним". "Але незважаючи на те що він з Донецької області, він, загалом, зберіг риси нормальної людини. Принаймні, це досвідчений суддя, який має гальма в голові, - це вже дуже багато", - підкреслив Кармазін.
У ВРЮ наполягають на тому, що жодного політичного підтексту в призначенні глав судів немає, а на посаді голів призначені високопрофесійні судді. "Ми виходили з поданих радами суддів матеріалів, які проаналізували ділові і професійні якості цих людей і рекомендували саме їх", - сказав член ВРЮ, заступник генерального прокурора Віктор Кудрявцев. За його словами, всі претенденти пройшли ретельну перевірку і співбесіду у ВРЮ. "У нас не було жодних підстав ставити під сумнів висновки Ради суддів, і ніхто не порушував питання про те, що це некваліфіковані люди. Кожен член Вищої ради юстиції має свою власну думку, і, повірте, якби були якісь підстави їх не призначати, одноголосного голосування точно не було б", - підкреслив Кудрявцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас