Економіст ФАО: Зростання цін на пшеницю в світі не є "глобальною кризою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст ФАО: Зростання цін на пшеницю в світі не є "глобальною кризою"

Аграрний ринок
116
Підйом цін на пшеницю, викликаний засухами і повенями в деяких країнах світу, не є "глобальною кризою" і повинен стати стимулом для збільшення посівів і нарощування запасів, вважає старший економіст по ринку зерна ФАО (продовольчої і сільськогосподарської організації ООН) Абдолреза Аббассіан, повідомляє Bloomberg.
Ціни на пшеницю на товарній біржі Чикаго зросли удвічі з червня цього року на тлі скорочення урожаїв через засуху в Росії, Казахстані, Україні і деяких країнах Євросоюзу, а також повеней в Канаді.
Збільшення цін на пшеницю, а також кукурудзу і рис підвищують побоювання продовольчої кризи, що була в 2008 році.
"Ситуація дуже відрізняється від того, що було два роки тому, - говорить А.Аббассіан. - Ми не хочемо заперечувати важливість зростання цін на пшеницю за такий короткий період часу. Сам по собі цей чинник викликає побоювання, проте це не те, що на даній стадії ми можемо вважати продовольчою кризою".
Незважаючи на зростання вартості пшениці, вона далека від максимумів, що досягалися в 2008 році. Тоді ціна пшениці піднімалася до $13,495 за бушель (понад $495 за тонну).
На закриття ринку в п'ятницю вартість пшениці складала $7,4125 за бушель, 6 серпня вона досягала $8,68 за бушель - максимального рівня за 23 місяці.
За словами А.Аббассіана, "дуже маловірогідно", що ціна пшениці знов підніметься навіть до серпневого максимуму.
"Наявність значних запасів, а також той факт, що постачання таких крупних експортерів, як США і Євросоюз, можуть легко покрити скорочення постачань з інших регіонів, дає упевненість ринку, - відзначив він. - Я думаю, гірше вже позаду".
В понеділок торги на товарній біржі Чикаго не проводяться через вихідний в США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас