Канадці влаштували золоті розборки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Канадці влаштували золоті розборки

Казна та Політика
622
Другий за величиною канадський золотошукач Goldcorp домовився про придбання австралійської компанії Andean Resources за $3,4 млрд., обійшовши іншого претендента - канадську Eldorado Gold.
За умовами операції, яка була схвалена радами директорів обох компаній, Goldcorp обміняє 0,14 власної акції на кожен цінний папір австралійського конкурента. До $1 млрд. канадці згодні виплатити готівкою, викупляючи акції Andean по 6,5 канадського долара ($6,25) за штуку. Пропозиція Goldcorp є 35%-ною премією до ринкової ціни акції Andean станом на кінець четверга і на 65% вище її середньої вартості за останні 20 днів.
Примітно, що Andean зараз не добуває дорогоцінних металів, а лише має потенціал. Цій компанії належить південноаргентинське родовище Cerro Negro Gold, розвідані запаси якого становлять 3,1 млн. унцій золота і 25 млн. унцій срібла. Очікується, що з 2012 р. на цій ділянці вдасться видобувати 285 тис. унцій золота щороку.
"Ця операція додасть черговий ключовий актив в швидкоросле портфоліо Goldcorp. Andean володіє одним з найкращих родовищ золота в світі зі зростаючими розвіданими запасами і сміхотворно низькою собівартістю видобутку - близько $60 за унцію в перші п'ять років з початку виробництва", - йдеться в заяві виконавчого директора Goldcorp Чака Жаннеса.
Середня ціна за унцію золота влітку 2010 р. досягла $1261, що стало новим світовим рекордом. Аналітики вважають, що тенденція зростання збережеться завдяки інвесторам, які прагнуть забезпечити свої засоби шляхом переведення в золото через побоювання настання другої хвилі рецесії, а також у зв'язку зі стійким попитом на ювелірних ринках Китаю і Індії. До того ж, багато виробників непокоїть тенденція зменшення кількості відкриттів нових родовищ дорогоцінних металів.
"Оборудка, що відбулася, показує, що хороші поклади золота дуже важко знайти, і тому компанії готові платити за них високу премію. Інтенсивність консолідаційних процесів у золотодобувній індустрії зростатиме", - стверджує управляючий партнер австралійського інвестиційного фонду Baker Steel Capital Managers Девід Бейкер.
За свідченням аналітиків, ціна, запропонована за родовища, побила абсолютний рекорд, перевищивши $1000 за унцію металу, що знаходиться в землі. При цьому багато хто чекає, що заявка Goldcorp буде перебита ще дорожчою офертою. Акції Andean на вчорашніх торгах злетіли в ціні на 41% - до $6,4 за штуку.
Пропозиція Goldcorp з сумою в $3,4 млрд. з'явилася в п'ятницю, відразу після того як конкуруюча компанія Eldorado, яка є п'ятим за величиною канадським золотошукачем, оцінила акції Andean в $3,27 млрд. і повідомила про бажання обміняти їх на свої цінні папери. Дізнавшись, що Goldcorp теж давно вела переговори про злиття з Andean і заслужила на лояльність менеджменту обіцянками залишити нинішнє керівництво на всіх посадах, Eldorado повідомила про намір переглянути умови своєї пропозиції.
"Наша компанія вирішила не закривати оферту про придбання Andean. Ви дізнаєтеся про те, що ми робитимемо, коли ми почнемо це робити", - повідомив головний виконавчий директор Eldorado Пол Райт.
Через рекордно високі ціни на золото у виробників з'явилися надприбутки, які прямують на консолідацію. Раніше цього року австралійська компанія Newcrest Mining Limited утворила четверту за ринковою вартістю в світі публічну золотодобувну компанію, придбавши конкурента Lihir Gold за $8,4 млрд. Останнім часом гірничодобувний сектор лідирує в процесах злиття і поглинання, в одному лише серпні було зареєстровано операцій на суму $267 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас