"Ъ": Привільне оподаткування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Привільне оподаткування

Казна та Політика
1092
Прем'єр-міністр Микола Азаров в п'ятницю представив ключові норми чергового проекту Податкового кодексу (НК). Порівняти новий варіант і проект, винесений на всенародне обговорення, виявилося неможливо - журналістам текст НК не надали, пояснивши це необхідністю його доопрацювання 4-5 вересня, аби сьогодні, за словами міністра фінансів Федора Ярошенка, повернути у Верховну раду (ВР). Нагадаємо, в липні парламент зобов'язав Кабмін переписати проект НК до 5 вересня, щоб комітет ВР з питань бюджету за 5 днів підготував проект для голосування.
В 2011 році ставка податку на прибуток знизиться з нинішніх 25% до 19% з подальшим поетапним зниженням на 1% до 2014 року, до 16%. Ці цифри менші від запропонованих в серпні (з 2011 року - 25%, зниження до 20%), але вони збігаються з нормами НК, схваленими в липні в першому читанні. Втім, тоді місцеві органи влади отримували право додатково стягувати з бізнесу до 5% податку.
Малий бізнес (річний оборот до 3 млн грн.) чекають канікули по сплаті податку на прибуток терміном на 5 років, готелі і легку промисловість - на 10 років. Кошти, які прямуватимуть на модернізацію і нові технології, також звільнять від податків. "За 20 років Україна втратила легку промисловість - її частка менше 1%, а ринки заповнені імпортом, - заявив Азаров.- Ступінь зносу в окремих галузях - 80-85%". Для бюджету 2011 року податкові канікули обійдуться в 4 млрд грн. Єдиний податок фізичні особи зможуть платити при річному доході до 300 тис. грн., юридичні особи - до 3 млн грн. (раніше - 2 млн грн.), з щорічною індексацією суми на інфляцію.
Реформування ПДВ передбачає його автоматичне відшкодування (конкретний механізм Микола Азаров не повідомив) і відповідальність держави за його затягування (штраф у розмірі 120% від облікової ставки НБУ). ПДВ не стягуватиметься при операціях з металобрухтом, лісом, зерновими і технічними культурами, при наданні юридичних, консалтингових і аудиторських послуг, а також з платників єдиного податку. "Новини вже викликали багато розбіжностей, але вони стимулюватимуть переробку металобрухту, зерна і лісу в Україні", - вважає Азаров. Як знижуватиметься базова ставка ПДВ, прем'єр не повідомив. Відомо лише, що з 2014 року вона складе 17%.
В Податковому кодексі з'явилося і диференційоване оподаткування доходів фізичних осіб. Нинішня 15-процентна ставка залишиться для доходів менше 10 мінімальних зарплат (з 1 грудня складе 922 грн.), нова - 17% - для великих сум. Повернувся в проект кодексу 5-процентний податок на доходи від депозитів на суму понад 200 тис. грн. Це норма не торкнеться 90% населення. На прохання глави держави уряд вніс до проекту НК податок на нерухомість - 10 грн/кв. м. Неоподатковувана норма на людину - 40 кв. м, для сім'ї - 100 кв. м в місті і 200 кв. м в селі. Транспортний збір буде скасований і включений у вартість бензину у вигляді підвищення акцизу з 150 євро/т до приблизно 180-200 євро/т, що підвищить ціну палива на 20 коп./л.
Всі ці норми, за словами прем'єра, дозволять зменшити податковий тиск, спростити адміністрування, стимулювати інноваційний розвиток економіки, створювати робочі місця і залучати інвесторів. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко повідомив, що на основі нової податкової бази Кабмін вже розробляє проект держбюджету-2011, тому "всі члени уряду наполегливо переконуватимуть Верховну раду щонайшвидше і ретельніше розглянути і прийняти кодекс". Нагадаємо, в 2009 році, коли уряд Юлії Тимошенко підготував проект бюджету на основі неприйнятих змін до Бюджетного кодексу, фракція Партії регіонів назвала його дії незаконними.
Представники опозиційних фракцій БЮТ і "Наша Україна - Народна Самооборона" називають змінений проект кодексу "податковим гестапо". На думку заступника голови комітету Верховної ради з питань податкової і митної політики Костянтина Бондарєва (БЮТ), розширення переліку галузей, що підпадають під податкові пільги, необґрунтовано, оскільки збагатить лише декількох людей і не стане стимулом для всього бізнесу.
"Галузеві пільги руйнують конкурентне середовище, будь-яка пільга дається за рахунок іншої галузі, - говорить депутат Ксенія Ляпіна ("Наша Україна - Народна Самооборона").- Ми це вже проходили - у металургів були пільги, але це ні до чого не привело". Ляпіна упевнена, що для малого бізнесу податкові канікули зараз неактуальні, оскільки у нього немає прибутку. А пан Бондарєв вважає, що перед введенням прогресивної шкали необхідно провести податкову амністію, щоб зрозуміти, про які доходи громадян йде мова. Інакше, за словами Ксенії Ляпіної, ця норма спровокує подальший відхід зарплат в тінь. "Як тільки введуть податок на депозити, збільшаться ставки по депозитах і кредитах", - вважає Костянтин Бондарєв.
В Партії регіонів також підтримують не всі ідеї уряду. Член комітету ВР з питань податкової і митної політики Олег Царьов переконаний, що оподаткування доходів від депозитів підірве банківську систему і довіру до неї населення: "Справа не в 5%, а в тому, що банки потребують грошей, а люди перестануть їх нести, тим більше що до бюджету цей податок принесе небагато". Царьов також відзначає, що введення податку на нерухомість без оподаткування землі неможливе. В той же час він пропонує розширити перелік галузей для надання податкових пільг. "При наданні пільг, наприклад для готельного бізнесу, повинно бути чітко прописано, хто підпадає під цю категорію. Не можна, грубо кажучи, будь-якому гуртожитку надавати пільги", - вважає депутат Олексій Плотніков. За словами Олега Царьова, всі норми кодексу "огульно" підтримуватися не будуть, хоча його прийняття він прогнозує вже до кінця вересня.
НК може не підтримати Компартія, що обіцяє ініціювати відставку Кабміну в перший сесійний день - 7 вересня. "Все, що сьогодні роблять уряд Азарова і президент Янукович, душить українську економіку, знищує малий і середній бізнес і не дає можливості формуватися середньому класу", - заявив народний депутат Леонід Грач (КПУ). У БЮТ вважають, що вся відповідальність за розробку "жахливого" Податкового кодексу лежить на віце-прем'єру Сергії Тігіпку, тому не відкидають підтримку його відставки, повідомив у п'ятницю член фракції БЮТ Сергій Соболєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас