Україна бачить цілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна бачить цілі

Казна та Політика
649
Свої рекомендації експерти ООН представили в доповіді "Цілі розвитку тисячоліття. Україна-2010".
Доповідь буде представлена членами української делегації на 65-й сесії Генасамблєї ООН і саміті ООН "Цілі розвитку тисячоліття" (ЦРТ) в Нью-Йорку 20-22 вересня. Національні лідери планують погодити план дій, в якому вони повинні закріпити успіхи і усунути проблеми в справі досягнення всіх ЦРТ до 2015 р.
Доповідь "ЦРТ. Україна-2010" офіційно презентують перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова, віце-прем'єр-міністр з питань економіки Сергій Тігіпко, міністр економіки Василь Цушко і постпред Програми розвитку ООН в Україні Олів’є Адам.
В роботі над документом взяли участь понад 100 представників урядових установ, наукових інститутів, агентств ООН, міжнародних організацій, ділових кіл і громадських організацій. Автори звіту проаналізували результати дій держави в різних сферах і обґрунтували нові завдання для уряду до 2015 р. Вони враховуватимуться в урядових програмах і документах на середньостроковий період.
В звіті відзначається, що з 2000 р. Україна просунулася вперед у декількох напрямах. Зокрема, в скороченні рівня абсолютної бідності, дитячій і материнській смертності, забезпеченні доступу до середньої шкільної освіти і участі в механізмах Кіотського протоколу. В той же час показники рівня бідності населення практично не змінилися і залишаються на рівні 28% населення країни. Різниця між тривалістю життя чоловіків і жінок постійно збільшується, протидія епідемії ВІЛ/СНІДу і туберкульозу багато в чому була малоефективною, а природоохоронні заходи навіть погіршились.
"В Україні потрібно значно підсилити роботу на багатьох фронтах. Існує декілька перевірених часом стратегій, впровадження яких дозволить Україні виконати взяті на себе зобов'язання. Ці стратегії повинні ґрунтуватися на досягненні стійкого економічного зростання, забезпеченні рівного доступу до якісних медичних послуг і освіти, посиленні боротьби з ВІЛ-інфекцією, СНІДом і туберкульозом. Потрібні програми, які забезпечать підвищення адресності соціального захисту і розширення можливостей працевлаштування. А пом'якшення наслідків зміни клімату і збереження біорізноманітності повинні залишатися в центрі уваги як пріоритетні напрями", - сказав постпред Програми розвитку ООН в Україні Олів’є Адам.
Новий звіт визначає план дій на 2010-2015 рр. з конкретними рекомендаціями і відповідними стратегіями, які сприятимуть досягненню ЦРТ в Україні. Зокрема, необхідно активізувати заходи з підвищення стандартів життя; провести кардинальне реформування системи первинного перерозподілу доходів, щоб уникнути надмірної диференціації - не обкладати доходи в межах прожиткового мінімуму, а також ввести низку податків на багатство, надмірну нерухомість і спадок.
Пропонується внести зміни в політику оплати праці, держава повинна забезпечувати гарантії у сфері оплати праці і зайнятості. На думку авторів звіту, для недопущення бідності серед тих працюючих потрібно підсилити держнагляд за дотриманням законодавства про працю. Серед рекомендацій українському уряду - сформувати оптимальну і збалансовану мережу дошкільних, середніх і вищих навчальних закладів і загальнонаціональну систему оцінки якості освіти і освітніх програм. Державі пропонується інвестувати в створення нових можливостей щодо залучення жінок до соціально-економічного і громадсько-політичного життя країни.
Державних інвестицій вимагає охорона здоров'я, попередження небезпечних хвороб, впровадження основ здорового способу життя. У звіті автори нагадують держчиновникам про необхідність виконувати раніше задекларовані наміри розвивати альтернативну енергетику і енергоефективну економіку з акцентом на скорочення шкідливих викидів. Реалізація рекомендацій можлива, вважають автори звіту, при партнерських відносинах з суспільством і з бізнесом зокрема.
Нагадаємо, раніше генсекретар ООН Пан Гі Мун закликав світових лідерів взяти участь у саміті з метою прискорення прогресу в досягненні ЦРТ. За його словами, "саміт створить унікальну можливість подвоїти наші зусилля для досягнення цілей", які були затверджені лідерами 189 країн, включаючи Україну, під час Саміту тисячоліття ООН в 2000 р. Президент Віктор Янукович планує брати участь у саміті.
Декларація тисячоліття
Україна приєдналася до "Декларації тисячоліття" ООН у вересні 2000 р. Президент України підписав її разом з керівниками 189 держав світу на Саміті тисячоліття ООН. Система ЦРТ, сформована на глобальному рівні, містить вісім цілей, 18 завдань розвитку і 48 індикаторів для кількісної оцінки прогресу на шляху досягнення цілей. Серед першочергових загальносвітових завдань на період до 2015 р. - боротьба з бідністю і голодом, забезпечення доступу до освіти, досягнення гендерної рівності, зниження рівня материнської і дитячої смертності, скорочення поширення СНІДу й інших тяжких захворювань, захист довкілля, а також гармонізація зовнішньої допомоги для країн, що розвиваються.
В 2003 р. ЦРТ були вперше на пострадянському просторі адаптовані на національному рівні. Одночасно був введений щорічний моніторинг виконання завдань ЦРТ. У цьому ж році Мінекономіки за сприяння Програми розвитку ООН в Україні здійснило аналітичну, організаційну і узагальнюючу роботу з адаптації глобальних цілей на національному рівні. Її результатом став національний звіт "ЦРТ: Україна", в якому були визначені основні індикатори людського розвитку. Вони погоджені з прогнозними макроекономічними показниками.
Ксенія Лазоренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас