Нагорі дорого, вирушаємо під землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нагорі дорого, вирушаємо під землю

Нерухомість
478
Це було б смішно, якби не було так сумно: колишній китайський шахтар, 64-річний Чень Синян останні чотири роки присвятив риттю підземної печери під своїм будинком в місті Чженчжоу. У планах пенсіонера - спорудити собі резиденцію з трьома спальнями і вітальнею. Зараз площа приміщення, яке вирушає під землю на шість метрів, становить 50 кв.м.
За словами Ченя, його підземний будинок здатний витримати землетрус силою вісім балів. Крім того, там тепло взимку і прохолодно влітку.
Пенсіонер і радий був би змінити своє колишнє житло на більший будиночок, та ціни не дозволяють. У липні середня вартість житлової нерухомості в Китаї піднялася на 10,3% в порівнянні з тим же періодом 2009 року. Цей показник збільшується вже більше року, і, незважаючи на деяке сповільнення темпів його зростання, яке стало можливим завдяки втручанню держави, житло продовжує залишатися недоступним для пересічних громадян.
В кінці минулого року фахівці китайської Академії громадських наук провели дослідження, за підсумками якого встановили, що ціни на житлову нерухомість в країні багато разів перевищують рівень доходів населення. На думку експертів, якщо вартість житлового об'єкту в 3-6 разів вища, ніж річний дохід громадянина, його купити складно. Тим часом, до кінця минулого року ціни на житло були в середньому в 8,3 разу вищі в порівнянні з доходами китайців, і 85% сімей не могли дозволити собі придбання квадратних метрів.
Що стосується заходів уряду щодо заборони зростання цін на житло, серед них виділяються такі: у 2012 році в країні має бути введений податок на нерухомість, який імовірно складе 0,8% від вартості об'єкту, були посилені кредитні вимоги до девелоперів і покупців житла.
Втім, окрім деякого сповільнення темпів зростання цін на житло в річному численні, поки ці заходи особливого ефекту, судячи з усього, не мають. У серпні в найбільшому місті країни Шанхаї обсяги продажів нового житла і ціни на нього знов пішли вгору. Як пояснює аналітик компанії Shanghai Uwin Real Estate Information Services Co Лю Цилінь, "деякі покупці, котрі чекали падіння цін, врешті-решт вирішили купувати, бо заходи, до яких вдається влада, поки не дали відчутного ефекту".
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас