Експерт: Українці повернулися до "дореволюційного періоду" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українці повернулися до "дореволюційного періоду"

Казна та Політика
883
Директор Інституту Горшеніна Володимир Фесенко прогнозує низьку явку виборців на місцевих виборах через розчарування людей у політиці. Про це він заявив на прес-конференції у Луцьку під час презентації дослідження Всеукраїнського соціологічного консорціуму, до якого входять: Інститут Горшеніна, Центр прикладних досліджень "Пента" та Інститут перспектив міста.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Інституту Горшеніна, експерт наголосив, що за рівнем зацікавленості політикою українці повернулися до "дореволюційного періоду", а саме - 2004 року. Тоді як у 2005 р. за показниками інтересу до політики Україна вийшла в лідери Європи. "Втім, варто зауважити, що коли людей запитували, чи розуміються вони в політиці, то їх відповіді відкидали нашу країну на одне з останніх місць у Європі. На сьогодні кількість байдужих до політики зросла до 30%. Разом із тим знижуються рейтинги ключових політичних сил", - сказав Фесенко. Він зазначив, що в опозиції негативні тенденції проявилися ще в першій половині року, особливо стрімко знизився рейтинг БЮТ. Зараз же починає падати рівень довіри громадян і до Партії регіонів.
Фесенко висловив побоювання, що активність на місцевих виборах цього року буде менша, ніж на останніх президентських виборах. "Можна порівняти їх з місцевими виборами 2006-2007 років, тому що традиційно, якщо вибори проводяться позачергово, - інтерес менший. У людей є розчарування в політиці, розчарування в багатьох політичних силах. Швидше за все, частина з тих, хто розчарувався в тих та інших (Партія регіонів та БЮТ), просто не піде голосувати. Частина з них може голосувати за умовну "третю силу"", - сказав він.
Щодо визначення кандидатів на посади міських голів Фесенко зазначив: "Партії вагаються з визначенням кандидатів від Партії регіонів та інших впливових сил в регіонах, коли дивляться, що керівник партійної організації має невисокий рейтинг, то починають шукати якусь більш популярну кандидатуру. В Партії регіонів склалася така ситуація з висуванням мерів - вони почали рекрутувати діючих мерів, особливо в центральній Україні, щоб вони балотувалися саме від Партії регіонів".
Щодо ситуації з місцевими виборами в місті Луцьку, Фесенко зазначив, що ситуація вже достатньо конфліктна і гостра. "В Луцьку будуть конкурентні вибори і це добре", - сказав він.
Підтвердженням цьому можуть бути й результати соціологічного опитування "Луцьк-2010: проблеми і перспективи", проведеного Всеукраїнським соціологічним консорціумом у складі: Інституту Горшеніна, Центру прикладних досліджень "Пента" та Інституту перспектив міста.
Під час прес-конференції були оприлюднені дані дослідження Всеукраїнського соціологічного консорціуму щодо того, кому б, якби вибори відбулися в найближчу неділю, лучани віддали свої голоси. Найбільша кількість лучан підтримала б екс-губернатора Миколу Романюка (28,7%), далі іде екс-мер Луцька Антон Кривицький (11,2%), третя позиція - у теперішнього міського голови Богдана Шиби (8,2%).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас